АМКУ оштрафував київський завод "Росинка", "Київський БКК" і "Київхліб" майже 1 млн грн

Ринки 26.07.2024    14:59

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував ТОВ "Київський завод "Росинка", ТОВ "Київський БКК" і ТОВ "Київхліб" на 969,9 тис. грн за порушення закону про захист економічної конкуренції та придбання активів ПраТ "Краплинка" без дозволу органів комітету.

Як повідомила пресслужба відомства, АМКУ 2023 року під час розгляду заяви про надання дозволу на концентрацію за участю ТОВ "Київський завод "Росинка" встановив, що підприємство в період з 16 серпня до 24 листопада 2023 року, до отримання дозволу комітету, набуло контроль над активами "Краплинка", які в сукупності можуть забезпечити провадження господарської діяльності з виробництва безалкогольних напоїв, виробництва мінеральних вод та інших вод, розлитих у пляшки.

Відомство нагадало, що Відповідно до норм законодавства, що діяло на момент здійснення вказаного придбання, концентрацією визнається набуття безпосередньо або через інших осіб контролю одним або кількома суб’єктами господарювання над одним або кількома суб'єктами господарювання чи частинами суб’єктів господарювання, зокрема, шляхом безпосереднього або опосередкованого придбання, набуття у власність іншим способом активів у вигляді єдиного майнового комплексу або структурного підрозділу суб’єкта господарювання, одержання в управління, оренду, лізинг, концесію чи набуття в інший спосіб права користування активами у вигляді єдиного майнового комплексу або структурного підрозділу суб’єкта господарювання, у тому числі придбання активів суб’єкта господарювання, що ліквідується.

Оскільки вартісні показники учасників концентрацій, з урахуванням відносин контролю, за підсумками 2022 року перевищували порогові значення, визначені ч. 1 ст. 24 закону "Про захист економічної конкуренції", здійснення концентрації потребувало отримання дозволів органів комітету.

АМКУ встановив, що суб'єкти господарювання, пов'язані відносинами контролю з ТОВ "Київський завод "Росинка", зокрема, ТОВ "Київський БКК" та ТОВ "Київхліб" вчинили дії, які призвели до порушення ТОВ "Київський завод "Росинка" законодавства про захист економічної конкуренції.

У результаті ТОВ "Київський БКК" і ТОВ "Київхліб" були залучені до участі у справі як співвідповідачі.

АМКУ оштрафував ТОВ "Київський завод "Росинка", ТОВ "Київський БКК" та ТОВ "Київхліб" за вчинене порушення на 969 999 грн.

Водночас, оскільки зазначена концентрація не призвела до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України, АМКУ надав дозвіл на купівлю єдиного майнового комплексу ПРаТ "Краплинка", що займається доставкою питної води в Києві.

Теги:   АМКУ штраф Росинка Київський БКК Київхліб Переглядів:   173

Читайте також:

07.09

«Метінвест» у I півріччі наростив виручку на 22% до $4,319 млрд

07.09

Smith&Wesson знизив виручку на 23%

07.09

Міжнародні резерви України в серпні зросли на $5 млрд і становлять $42 млрд