ПриватБанк прогнозує збільшення заявок на енергообладнання до 7,5 млрд грн

Банки Енергетика 26.07.2024    21:51

ПриватБанк отримав заявок від клієнтів на купівлю енергетичного обладнання приблизно на 4,5 млрд грн, до кінця поточного року прогнозує збільшення цього обсягу до 7,5 млрд грн, але готовий покрити і значно більші обсяги, повідомив член правління з питань корпоративного та малого і середнього бізнесу Євген Заіграєв.

"На сьогодні ПриватБанк має кредитних заявок на енергетику приблизно на 4,5 млрд грн. Прогнозуємо, що до кінця року буде десь на 7,5 млрд. Але якщо їх буде і на 15 млрд грн, ми будемо раді", - сказав Заіграєв у коментарі "Енергореформі" в кулуарах заходу "Діалоги з NV. Майбутнє української енергетики", який нещодавно відбувся в Києві.

За його словами, 7,5 млрд грн кредитування - це потужність близько 170 МВт.

"Якщо додати всі банки, то гіпотетично можна сказати, що наявний попит, який дійшов до них, - це приблизно 0,5 ГВт. Це не так багато, враховуючи, що під час останніх масованих атак ми втратили 9 ГВт", - зазначив член правління Привату.

"Більшість із отриманих заявок - на купівлю газопоршневих установок. Це реально цікава технологія. І я так розумію, заохочення їх встановлювати є в урядових програмах. Меншою мірою, але є сонячна генерація. Вітер - це переважно більш довгострокові й вартісні проєкти, там є великі клієнти, які це планували ще рік тому, вони в проєктах і планують далі", - описав ситуацію банкір.

Він зазначив, що поки що немає проблем ані з доступністю кредитних коштів, ані з їхньою вартістю з огляду, зокрема, на урядові програми "5-7-9" для малого та середнього бізнесу, але водночас звернув увагу на досить низький попит на фінансування.

Заіграєв пояснив це кількома факторами, зокрема можливістю потенційних клієнтів вирішувати питання своєї енергонезалежності без кредитів.

Крім того, банкір звернув увагу на те, що частина з них ще не вибрала підходящий їм варіант.

"Опитавши корпоративних клієнтів, ми почули, що всі мають проблему, всі хочуть щось вирішити, але всі перебувають у пошуку, в переговорах, у виборі типу установок. Тобто багато хто ще не дійшов до конкретного запиту", - пояснив Заіграєв.

За його словами, інша частина клієнтів зіткнулася з дефіцитом обладнання.

Водночас він акцентував увагу на тому, що є великий прошарок споживачів, як ОСББ і частина бізнесу, які ще взагалі не визначилися, наскільки їм потрібні альтернативні джерела живлення.

Утім, на думку Заіграєва, якщо ситуація з відключеннями е/е взимку буде на гіршому рівні, ніж той, що спостерігався влітку, то буде набагато складніше.

Проте він висловив думку, що попит на енергетичне кредитування зросте, оскільки ближче до зими все більше людей купуватимуть обладнання. Але, як він зазначає, тоді виникне ще більший його дефіцит.

"Тому закликаємо реально всіх, хто має або може мати проблеми, подумати про енергозабезпечення вже зараз - самостійно або через банк", - зазначив Заіграєв.

Щодо стабільного енергопостачання самого Привату, то, за словами члена його правління, воно наразі вирішується великою кількістю генераторів, якими намагаються забезпечити всі відділення, а також сформувати оперативний запас на випадок поломок.

"Імовірно, можуть бути й сонячні панелі, тому що в нас є будівлі з великими дахами. Але в кожному випадку потрібно вивчати технічні рішення. Поки що подібних проєктів у нас немає", - уточнив він.

Водночас, за словами Заіграєва, це втрати української економіки, оскільки бізнес витрачає гроші не на розвиток, а на купівлю генераторів і пального.

Як повідомлялося з посиланням на главу Національного банку України Андрія Пишного, обсяг заявок на енергокредити з 1 червня сягнув 38 млрд грн.

"Тільки за останній тиждень отримано заявок на 7 млрд грн. Загалом, із 1 червня банки схвалили заявок на 3 млрд. Це, фактично, або вже підписані угоди, або угоди, які будуть незабаром підписані", - сказав він на пресбрифінгу в Києві 25 липня.

Теги:   ПриватБанк прогноз енергообладнання Переглядів:   244

Читайте також:

06.09

Банки схвалили заявки на енергокредити на 5,8 млрд грн з отриманих 46,4 млрд грн - Нацбанк

06.09

БРРЄ надав Україні перший транш у розмірі EUR70 млн

06.09

Курси купівлі та продажу іноземної валюти за картковими операціями банків на 6 вересня