Чистий приплив в Україну зріс до 29 тис. - Держприкордонслужба

Ринки 05.08.2024    12:39

Кількість перетинів кордону України в дев'ятий тиждень літа, з 27 липня до 2 серпня, збільшилася на 3,4% - до 729 тис., а чистий тижневий приплив в Україну зріс до 29 тис. із 21 тис. тижнем раніше.

Як свідчать дані Держприкордонслужби у фейсбуці, кількість перетинів на в'їзд збільшилася до 379 тис. із 363 тис., тоді як кількість перетинів на виїзд - до 350 тис. із 342 тис.

Кількість транспортних засобів, які прослідували через пункти пропуску за тиждень, також зросла - до 134 тис. зі 131 тис. тижнем раніше, а потік машин із гуманітарними вантажами - до 633 із 568 автомобілів.

Щодо розподілу потоку за днями тижня, то, згідно з інформацією прикордонників, традиційно потік на виїзд більший на вихідні та в останні дні перед ними, тоді як на в'їзд - у вихідні та в понеділок.

Держприкордонслужба також звертає увагу, що на пунктах пропуску на польському кордоні "Шегині", "Краківець" і "Рава-Руська" впродовж тижня спостерігалося "певне накопичення транспортних засобів на виїзд з України".

Прикордонники 7 Карпатського загону в суботу повідомили, що фіксують збільшення потоку осіб і транспорту на 40% у межах Львівської області у зв'язку з туристичним сезоном і сезоном відпочинку.

"Для перетину кордону легковиками та автобусами мандрівники найчастіше обирають пункти пропуску "Краківець", "Шегині" та "Рава-Руська". У зв'язку з цим перед цими пунктами пропуску спостерігається періодичне накопичення транспорту. Менша динаміка руху спостерігається в ПП "Смольниця", "Грушеве" та "Угринів", - зазначила Держприкордонслужба.

Показники перетину кордону людьми в дев'ятий тиждень літа цього року трохи поступаються минулорічним: тоді за такі самі сім днів з України виїхало 360 тис. осіб, а в'їхало 396 тис. Потік машин торік також був помітно вищим - 143 тис. порівняно зі 134 тис. цього року.

Як повідомлялося, з 10 травня 2022 року відплив біженців з України, що розпочався з початком війни, змінився припливом, який тривав до 23 вересня 2022 року і становив 409 тис. осіб.

Однак із кінця вересня, можливо під впливом новин про мобілізацію в Росії та "псевдореферендуми" на окупованих територіях, а потім масованих обстрілів енергетичної інфраструктури, фіксували перевищення кількості тих, хто виїжджає, над тими, хто в'їжджає. Воно тимчасово припинилося в другій половині грудня - на початку січня на період свят, проте потім знову відновилося і сумарно з кінця вересня 2022 року до першої річниці повномасштабної війни досягло 223 тис. осіб.

За другий рік повномасштабної війни кількість перетинів кордону на виїзд з України, за даними Держприкордонслужби, перевищила кількість перетинів на в'їзд на 25 тис., тоді як від початку третього року - ще на 140 тис.

Як зазначив на початку березня минулого року заступник міністра економіки Сергій Соболєв, повернення кожних 100 тис. українців додому дає приріст ВВП у 0,5%. Мінекономіки в макропрогнозі на цей рік заклало повернення в Україну 1,5 млн осіб, тоді як у Нацбанку, навпаки, очікують відтоку з України 0,4 млн, що вдвічі більше за показник 2023 року.

Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі станом на 15 липня цього року оцінювали в 6,021 млн, а загалом у світі - у 6,580 млн, що відповідно на 24 тис. і 25 тис. більше, ніж місяцем раніше.

У самій Україні, за останніми даними ООН на квітень цього року, було 3,548 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що на 141 тис. менше, ніж на початок року.

Теги:   Держприкордонслужба Переглядів:   122

Читайте також:

20.09

Кількість біженців з України зі статусом тимчасового захисту в ЄС у липні впала майже на 200 тисяч

20.09

ЄС виділить 10 млрд євро постраждалим від повені державам-членам

20.09

Інфляція в Японії прискорилася до 3%