Фондові індекси АТР знижуються, падіння Nikkei 225 перевищує 10%

05.08.2024    15:16

Фондові індекси країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) продовжують падіння вранці в понеділок.

Головним негативним фактором для світових ринків акцій є побоювання рецесії в США. На цих побоюваннях Волл-стріт у п'ятницю закрилася зниженням індексів на 1,5-2,4%.

Додатковий тиск на японський фондовий індекс чинить зміцнення ієни до долара, що погано позначається на зарубіжній виручці компаній-експортерів.

"Іноземні інвестори продають японські акції на побоюваннях, що в США наближається рецесія, - сказав старший стратег Nomura Securities Нака Матсузава. - Падіння викликане не специфічними для Японії причинами, просто ринки намагаються намацати дно".

При цьому експерт не прогнозує глобальної рецесії, але вважає, що волатильність на ринках збережеться доти, доки Федрезерв не почне знижувати ставки. Учасники ринку прогнозують перше зниження у вересні.

Тривоги з приводу економічного спаду в США спровокувала низка оприлюднених минулого тижня слабких статданих. Зокрема, у п'ятницю стало відомо, що кількість робочих місць в американській економіці в липні збільшилася лише на 114 тис. після підйому на 179 тис. місяцем раніше, а безробіття у Штатах збільшилося до максимальних із жовтня 2021 року 4,3%.

Японський фондовий індекс Nikkei 225 до 8:28 кв втрачає 11,8%.

Практично всі акції, що входять до розрахунку індексу, торгуються в мінусі. Лідерами зниження виступають акції Chiba Bank, що падають майже на 23%. Також різко дешевшають папери Kawasaki Kisen (-20,8%), T&D Holdings (-19,9%), Resona Holdings Inc. (-19,9%), а також фінансових компаній Mizuho Financial Group і Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. (приблизно на 19%).

Китайський фондовий індекс Shanghai Composite під час торгів знижується на 0,9%. Гонконгський Hang Seng втратив 1,8%, оновивши мінімум за 19 місяців.

Котирування акцій Tencent у Гонконзі знижуються на 1,3%, Xiaomi - на 2,1%. Ціна паперів CNOOC падає на 6,7%, BYD Electronic - на 6,5%, PetroChina - на 5,1%.

Південнокорейський індекс Kospi впав на 8,1%.

Ринкова вартість Samsung Electronics впала на 10%, як і капіталізація SK Hynix.

Значення австралійського фондового індексу S&P/ASX 200 знижується на 3,5%.

Капіталізація гірничодобувних компаній BHP Group і Rio Tinto опускається на 1,9% і 0,2% відповідно. Лідером падіння в Австралії виступають акції фінтех-компанії Block Inc., що падають на 10,6%.

Теги:   NIKKEI 225 АТР фондові індекси Переглядів:   177