IFC схвалив $218 млн кредит для "Датагруп-Воля-lifecell"

Телеком 09.08.2024    20:44

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) із групи Світового банку 8 серпня схвалила надання кредитної лінії в розмірі до $218 млн для підтримки NJJ Holding і Horizon Capital у їхніх планах щодо об'єднання оператора фіксованого та супутникового зв'язку "Датагруп-Воля" і мобільного зв'язку lifecell.

"Угода дасть змогу здійснити капітальні витрати, пов'язані з оновленням і модернізацією мобільних і фіксованих мереж, підвищенням стійкості мережі, якості обслуговування, покриття та енергоефективності", - зазначається в інформації на сайті IFC.

Раніше, 17 липня, подібний кредит у рамках цього спільного проєкту затвердив Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Одержувачем коштів виступає нещодавно створена проєктна компанія в Україні, яка на 85% побічно належатиме інвестиційній холдинговій компанії французького мільярдера Ксав'є Неля NJJ, на 10% - фонду прямих інвестицій Horizon Capital, який спеціалізується на інвестиціях у країни Європи, що розвиваються, та на 5% - генеральному директору, міноритарному акціонеру компанії "Датагруп-Воля" Михайлу Шелембе (5%).

У IFC зазначили, що, як очікується, після об'єднання група стане одним із найбільших конвергентних операторів фіксованого та мобільного зв'язку в Україні, забезпечуючи мобільним зв'язком близько 10 млн абонентів і охоплюючи фіксованим широкосмуговим зв'язком близько 4 млн будинків. Її інфраструктура включатиме в себе базові станції, вишки, магістральні мережі та оптоволоконну мережу "останньої милі". У новій компанії буде близько 5 тис. співробітників, які працюють в офісі і на виїзді. Крім того, Група управлятиме роздрібними магазинами, офісними приміщеннями, центрами обробки даних і аутсорсинговими колл-центрами в Україні.

Уточнюється, що виділення коштів IFC і ЄБРР підтримано за рахунок коштів змішаного фінансування в рамках програми ERA Україна-Франція та інвестиційної програми Європейської комісії-Україна.

Шелемба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що кредитні кошти буде виділено після завершення угоди. За його словами, це прямо вказує на те, що розрахунки за угодою про викуп у Turkcell групи lifecell буде здійснено до того, як кредитні кошти буде виділено.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) після тривалого розгляду наприкінці липня дозволив DVL Telecom з орбіти NJJ придбання активів групи lifecell: ТОВ "Лайфселл" - послуги мобільного зв'язку та передавання даних, ТОВ "Глобал Білгі" - аутсорсинг кол-центрів і ТОВ "Укртауер" - експлуатація веж мобільного зв'язку. Раніше, 7 березня 2024 року, АМКУ дозволив DVL Telecom придбати контроль над Datagroup Holding Limited ("Датагрупп-Воля").

Теги:   кредит IFC Датагруп-Воля-lifecell Переглядів:   448

Читайте також:

13.09

Lifecell збільшив виручку на 10%, прибуток - на 3%

10.09

Apple представила новий iPhone 16

06.09

Дуров: Telegram покине країну, якщо не влаштовує владу