Грузія планує відкрити новий аеропорт біля Тбілісі

Транспорт 21.08.2024    09:01

Уряд Грузії розраховує ввести в експлуатацію першу чергу міжнародного аеропорту у Вазіані (колишня військова база, розташована неподалік Тбілісі) із пропускною спроможністю 10 млн пасажирів у 2029 році, йдеться в повідомленні, опублікованому адміністрацією уряду країни.

Планується подальше розширення пропускної здатності аеропорту до 20 млн пасажирів на рік. Загальна площа аеропорту становитиме 500 га.

У повідомленні наголошується, що Азійський банк розвитку (АБР) надає допомогу уряду Грузії в розробці проєкту. У червні АБР оголосив тендер на розроблення генерального плану нового аеропорту.

Після розроблення плану уряд оголосить про міжнародний конкурс на висловлення інтересу, на підставі якого планують залучити інвестора для проєкту.

За даними уряду, його загальна вартість становить близько $1,2 млрд.

На початку квітня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе повідомив, що уряд країни ухвалив рішення про будівництво нового аеропорту у Вазіані. Водночас, за словами прем'єра, уряд розглядав також можливість розширення старого аеропорту Тбілісі, вартість такого варіанта оцінювали приблизно в $900 млн.

Кобахідзе зазначав, що наразі пропускна здатність Тбіліського аеропорту становить до 4,5 млн пасажирів на рік. "Розширення дало б змогу збільшити пасажиропотік щонайбільше до 15 млн пасажирів і перспективи подальшого розвитку не було", - сказав він.

Вазіані - селище, розташоване за 25 км від Тбілісі. До 30 червня 2001 року тут розташовувалася 137-а військова база міністерства оборони Росії.

Теги:   аеропорт Грузія Тбілісі Переглядів:   189

Читайте також:

16.09

Ляшко задекларував Skoda Octavia за 630 тис. грн

15.09

Залізничні оператори Чехії та Польщі тимчасово скасували низку рейсів через повінь

13.09

Працівники заводу Boeing вийшли на страйк