ПриватБанк виграв справу проти компаній ексвласників — 'Монтана-Естейт' та 'Індержстрах'

Банки 23.08.2024    15:47

Верховний Суд України ухвалив залишити без задоволення касаційні скарги компанії "Монтана-Естейт" і страхової компанії "Індержстрах", і в такий спосіб захистив інтереси держави в особі ПриватБанку, повідомляють на його сайті в п'ятницю.

"Зокрема, суд визнав недійсним договір позики, укладений між цими пов'язаними компаніями. Це рішення фактично поставило крапку у справі №904/6975/21, яка тривала майже три роки", - уточнили в ПриватБанку.

Раніше в Центральному апеляційному господарському суді ПриватБанк довів, що компанії "Інгдержстрах" і "Монтана-Естейт" пов'язані між собою. Договір між компаніями, підписаний за чотири місяці до останнього банкрутства, передбачав надзвичайно високі відсоткові ставки - 400% річних і був визнаний недійсним. Укладаючи таку угоду, сторони намагалися штучно збільшити борги "Монтана-Естейт", а отже, неповернення боргів Банку.

У ПриватБанку нагадали, що компанія "Монтана-Естейт" до 2021 року була відома як "Приватофіс" і створена колишнім менеджментом ПриватБанку 2005 року. Основним видом діяльності компанії було надання банку в оренду нерухомого майна, придбаного за кредитні кошти ПриватБанку: 255 об'єктів нерухомості було придбано за кредитні кошти банку, а напередодні банкрутства перейшло у власність компаній, пов'язаних із колишніми власниками.

Після націоналізації ПриватБанку компанія "Приватофіс" вийшла з банківської групи і залишилася під контролем осіб, пов'язаних із колишнім менеджментом.

Страхова компанія "Індержстрах" фігурує в кримінальній справі щодо розтрати грошей ПриватБанку напередодні його націоналізації. "Індержстрах" був визнаний Національним банком України пов'язаним із колишніми власниками ПриватБанку.

23 березня 2023 року Нацбанк анулював ліцензію на здійснення держдіяльності з надання фінансових послуг СК "Індержстрах" через невідповідність її структури власності вимогам законодавства України.

Пізніше, 29 березня, страховика було виключено з Держреєстру фінустанов у зв'язку з анулюванням усіх ліцензій.

Теги:   ПриватБанк Переглядів:   603

Читайте також:

12.09

U.S. Bancorp оголосив buyback на $5 млрд та підвищив дивіденди на 2%

12.09

Commerzbank відкритий до переговорів про можливе об'єднання з UniCredit

12.09

ЄБРР і "ОТП Лізинг" домовилися про нову кредитну лінію на 40 млн євро - Павлушин