Близько 23 тис. опіоїдозалежних українців проходять лікування методом ЗПТ - МОЗ

Фармацевтика 26.08.2024    16:39

Лікування опіодної залежності методом замісної підтримуючої терапії (ЗПТ) приймають близько 23 тис. українців, повідомило Міністерство охорони здоров'я.

При цьому, за інформацією відомства, до програми ЗПТ у 2024 році приєдналися 2700 нових пацієнтів.

Зазначається, що лікування опіодної залежності методом ЗПТ здійснюється в межах програми медгарантій за пакетом лікування осіб із психічними або поведінковими розладами внаслідок вживання опіодів із застосуванням препаратів ЗПТ.

Наразі контракт із Національною службою здоров'я України (НСЗУ) щодо надання послуг за цим пакетом мають 222 медзаклади.

Медпослуга надається амбулаторно або за місцем знаходження пацієнта.

Як повідомлялося, за даними МОЗ станом на середину 2023 року лікування опіоїдної залежності методом ЗПТ проходили приблизно 30 тис. українців у понад 200 медзакладах.

Для проведення ЗПТ, як правило, застосовують препарати метадону гідрохлориду та бупренорфіну гідрохлориду, однак використовують й інші доступні препарати, зокрема бупренорфін у формі ін'єкцій або комбінований препарат бупренорфін/налоксон.

ЗПТ - призначення препаратів, що мають схожу на героїн, морфін та інші опіоїди дію на головний мозок людини. Контрольоване призначення відповідної дози препарату дає змогу нормалізувати роботу головного мозку, запобігти розвитку «ломки» та блокувати потяг до нелегальних опіоїдів. Це дає змогу пацієнтам відмовитися від вживання нелегальних опіатів, значно знизити ризик, пов'язаний з ін'єкціями (ВІЛ, вірусні гепатити, інфекції тощо), стабілізувати здоров'я, стати соціально активними. Крім того, ЗПТ сприяє значному зниженню кримінальної активності серед споживачів наркотиків.

В Україні метод ЗПТ застосовується понад 20 років.

У 2005 році ВООЗ включив препарати ЗПТ до переліку життєво важливих лікарських засобів.

Теги:   ЗПТ лікування опіоїдозалежні українці Переглядів:   228

Читайте також:

12.09

Британський лорд Ешкрофт пожертвував $1,7 млн на проєкти для українських дітей

12.09

Збитки медінфраструктурі України від початку війни оцінюються у $7 млрд - Ляшко

11.09

НСЗУ заплатила в рамках пакета трансплантації стовбурових клітин 9 медзакладам 178 млн грн