Кабмін пропонує повторити 50% податок на прибуток банків і підняти до 25% для фінкомпаній - Железняк

Банки 26.08.2024    18:03

Доопрацьований урядовий законопроєкт про підвищення податків (№11416) передбачає підвищення податку на прибуток банків у 2024 році з 25% до 50% і на прибуток фінансових компаній з 18% до 25%, а також подання щомісячної звітності з податку на доходи фізосіб, повідомив заступник голови парламентського комітету Ярослав Железняк у телеграм-каналі в понеділок.

"Що залишилось з старого тексту: підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%; ⁠встановлення ВЗ для ФОП першої і другої груп у розмірі 10% від МЗП; ⁠встановлення ВЗ у розмірі 1% для ІІІ групи єдиного податку; ⁠встановлення щомісячних авансових внесків для АЗС (але тут змінена редакція)", - зазначив нардеп, прикріпивши до посту проєкт документа.

Зі свого боку голова парламентського комітету ВР Данило Гетманцев акцентував на тому, що відмова від ініціативи 1% податку з обігу підприємств у доопрацьованому законопроєкті не призвела до підвищення податку на додану вартість (ПДВ), яке обговорювали як альтернативу.

За його словами, уряд також прибрав із законопроєкту ВЗ на "предмети розкоші".

Водночас голова комітету зазначив, що реформа митниці та Бюро економічної безпеки (БЕБ) триває.

"Видатки скорочуємо і так, проводимо дуже жорстку й ефективну детінізацію", - додав Гетманцев.

Железняк зазначив, що текст доопрацьованого урядового законопроєкту хочуть незабаром винести на розгляд комітету, а вже в перші тижні вересня - на голосування до Верховної Ради.

Як повідомлялося, уряд у липні вніс до ВР законопроєкт про збільшення видатків держбюджету-2024 на 434,6 млрд грн, які будуть забезпечені на 214,5 млрд грн додатковими доходами і на 220,1 млрд грн додатковим фінансуванням: 160,2 млрд грн збільшення продажу ОВДП банкам і 59,8 млрд грн скорочення платежів із погашення держборгу.

Додаткові доходи було запропоновано, зокрема, забезпечити завдяки ухваленню внесеного тоді ж законопроєкту з поправками до Податкового кодексу та інших законів про особливості оподаткування в період дії воєнного стану (№11416), який передбачає підвищення податків на 125 млрд грн цього року та на 341,9 млрд грн - наступного.

Деякі положення, запропоновані урядом у законопроєкті №11416, бізнес зустрів із критикою, після чого з'явилася доопрацьована версія документа.

До "предметів розкоші" для обкладення додатковим ВЗ у законопроєкті було віднесено мобільний зв'язок, купівлю автомобілів, нерухомості та ювелірних виробів.

Теги:   Банк прибуток податок Переглядів:   163

Читайте також:

16.09

Економіка може стабільно зростати понад 7,5% - глава ЦБ Індії

16.09

Курси купівлі та продажу іноземної валюти за картковими операціями банків на 16 вересня

16.09

Курси валют у банках Києва, Одеси, Львова та Харкова