Туреччина подала офіційну заявку на вступ до БРІКС

Ринки 02.09.2024    21:33

"Туреччина зробила формальний запит на вступ до БРІКС - групи країн, що розвиваються, оскільки вона хоче посилити глобальний вплив і зміцнити нові зв'язки, окрім традиційних західних союзників, заявили люди, ознайомлені із темою", - інформує агентство.

Це рішення відображає прагнення Туреччини розвивати відносини для просування багатополярного світу, залишаючись при цьому членом НАТО, пояснили джерела Bloomberg.

Вони уточнили, що в Анкарі вважають: "геополітичний центр тяжіння зміщується від країн із розвиненою економікою". Також джерела заявили, що крок Анкари викликаний також розбіжностями з іншими членами НАТО через прагнення Туреччини підтримувати відносини з Росією після початку її збройного нападу на Україну 2022 року. Крім того, владу Туреччини не влаштовує відсутність прогресу у зв'язку з поданою раніше заявкою вступити до ЄС.

Також співрозмовники агентства заявили, що турецька влада вважає, що вступ до БРІКС надасть змогу поліпшити економічні відносини із РФ і КНР, бути торговельним посередником між ЄС і Азією. Туреччина також розраховує стати хабом для експорту газу з Росії та Центральної Азії.

У МЗС Туреччини та адміністрації президента цю інформацію не підтвердили.

Раніше Туреччина вже виявляла бажання приєднатися до БРІКС. "Туреччина може стати сильною, процвітаючою і впливовою країною, якщо налагодить відносини і зі Сходом, і з Заходом", - наголошував раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Теги:   Туреччина БРІКС Переглядів:   177

Читайте також:

15.09

У Китаї почнуть підвищувати пенсійний вік

15.09

Кількість договорів за "Зеленою карткою" в Україні скоротилася на 8,7%

14.09

Кабмін України затвердив проєкт держбюджету на 2025 рік зі зниженням дефіциту до 19,4% ВВП