70% опитаних українців вітають участь ветеранів у політиці - опитування

Ринки 03.09.2024    20:32

Близько 70% опитаних українців позитивно ставляться до участі ветеранів російсько-української війни в політиці та виборах, свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва на замовлення Руху "Чесно" з 8 до 15 серпня 2024 року.

"Ще 20% громадян мають нейтральне ставлення. Негативно або скоріше негативно до політичної участі ветеранів ставляться лише 8% українців", - ідеться в повідомленні Руху "Чесно" на офіційному сайті у вівторок.

Повідомляється, що ставлення до політичної участі ветеранів у респондентів різних вікових категорій є схожим, проте усе-таки позитивніше ставлення мають респонденти віком від 40 років. Натомість молодь частіше займає нейтральну позицію. Наприклад, понад 46% опитаних українців віком від 50 років позитивно ставляться до участі ветеранів у політиці, тоді як для українців віком від 18 до 29 років цей показник становить 37%. Стать опитаних не впливає на ставлення до участі ветеранів у політиці. Також суттєвого значення не має рівень освіти, заробітку та наявність роботи в опитаних.

Регіональні відмінності не є суттєвими, проте існують. Так, мешканці центральних регіонів України мають найбільший рівень позитивного ставлення до участі ветеранів у політиці та виборах. Показник негативного ставлення тут також найменший.

Зазначається, що мова спілкування вдома не дуже суттєво впливає на ставлення українців до політичної участі ветеранів. Позитивне ставлення висловлюють близько 40% опитаних, а от показник нейтрального та негативного ставлення вищий серед російськомовних українців.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях - тільки на підконтрольних уряду України територіях, де не ведуться бойові дії). Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Теги:   ветеран політика Переглядів:   190

Читайте також:

15.09

Кіпр позбавив громадянства Ігоря Коломойського

15.09

У Китаї почнуть підвищувати пенсійний вік

15.09

Кількість договорів за "Зеленою карткою" в Україні скоротилася на 8,7%