Титанова "Велта" отримала грант на 7,3 млн євро

Гірничовидобуток 03.09.2024    08:02

Група компаній "Велта" з активами із видобутку титановмісних руд у Новомиргороді (Кіровоградська обл.) отримала чотирирічний грант у розмірі EUR7,3 млн за Європейською програмою Horizon у рамках конкурсу Resilient Value Chains 2024 проєкту REPTiS.

Згідно з пресрелізом компанії в понеділок, грант отримано за підсумками конкурсу Resilient Value Chains 2024 проєкту REPTiS (Відповідальний видобуток і перероблення титану та інших первинних сировинних матеріалів для забезпечення промислових ланцюгів вартості та стратегічних секторів ЄС), учасниками якого є українські компанії "Велта" і "Велта РД Титан".

При цьому уточнено, що мета програми - продемонструвати вдосконалення рішення видобутку і переробки критичної сировини титану на всіх етапах ланцюжка створення вартості - починаючи з видобутку ільменітової руди на Бирзулівському родовищі та виробництва титанового порошку з низьким вуглецевим слідом методом Velta Ti Process до виробництва кінцевих продуктів.

"Україну, безумовно, розглядають як стратегічного партнера для Європи в розрізі критичних матеріалів, і проєкт REPTIS надасть змогу поглибити цю співпрацю у сфері титану. Наша компанія як українська сторона проєкту абсолютно поділяє екологічні виклики в процесі виготовлення титанових виробів, і ми будемо раді поділитися власним досвідом з колегами", - прокоментував ситуацію генеральний директор "Велти" Андрій Бродський, якого цитує пресслужба.

Повідомляється також, що в консорціумі беруть участь 11 провідних європейських компаній і наукових інститутів, що спеціалізуються на титановій сировині, порошкових матеріалах та їх застосуванні в різних галузях промисловості.

Дослідження охоплюватимуть низку напрямів. Так, на базі видобувних потужностей "Велти" в Кіровоградській області тестуватимуться нові підходи щодо зниження енергоспоживання та зменшення впливу на довкілля під час виробництва титанової сировини. На базі науково-дослідного центру "Велта РД Титан" будуть продемонстровані вдосконалені технології виробництва титанових порошків Velta Ti Process, включно з розширенням вторинної переробки відходів і сфероїдизацією порошків.

З українського титанового порошку буде виготовлено низку кінцевих виробів провідними європейськими компаніями: деталь літака, медичні імпланти, корпус годинника для подальших випробувань.

Крім того, буде проведено комплексний аналіз життєвого циклу виробництва (LCA) - від видобутку сировини до виробництва кінцевих виробів. Це надасть змогу продемонструвати екологічну ефективність впроваджених у рамках проєкту REPTIS удосконалень, включно з українською технологією Velta Ti Process, порівняно з традиційними методами видобутку та виробництва металевого титану і кінцевих виробів.

Проєкт фінансується Європейським союзом.

Своєю чергою СЕО і співвласник "Велти" Андрій Бродський написав у фейсбук-сторінці, що надання гранту означає довіру і великий інтерес до України і найголовніше - до українських технологій з боку Європи. Мета проєкту - продемонструвати вдосконалені рішення видобутку і переробки критичної сировини, починаючи з видобутку ільменітової руди на Бирзулівському родовищі та виробництва титанового порошку з низьким вуглецевим слідом на базі R&D центру "Велта РД Титан" і виробництва самих кінцевих продуктів шляхом 3D-друку і лиття під тиском.

"Вважаю, що це унікальна можливість переосмислити підходи у видобутку з погляду екології та продемонструвати колегам український спосіб отримання титанового порошку, який уже має високі екологічні стандарти. (...) До речі, за грант також боролися канадці, але було обрано Україну, навіть без урахування війни», - наголосив топ-менеджер.

ТОВ "ВКФ Велта" зареєстровано у квітні 2000 року. Основною діяльністю є видобуток і виробництво ільменітового концентрату.

ТОВ "Велта Холдинг" належить 100% ТОВ "ВКФ «Велта»". Кінцевими бенефіціарами є три фізособи: Андрій Бродський (60%), Вадим Москаленко (20%) і Віталій Малахов (20%).

Теги:   титан Велта Horizon Грант Переглядів:   142

Читайте також:

16.09

Україна в січні-серпні подвоїла експорт залізорудної сировини

13.08

Україна продовжила припинення експорту марганцевих руд

12.08

Gold Fields купує золотошукача Osisko Mining за $1,57 млрд