Світові ціни на продовольство знизилися на 1,1% у річному вираженні

Харчова 06.09.2024    15:59

Світові ціни на продовольство в серпні цього року порівняно із серпнем минулого року знизилися на 1,1%, відносно пікового рівня березня 2022 року стали нижчими на 24,7%, повідомляють у щомісячному огляді ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

Ціни в серпні також виявилися "трохи нижчими за переглянутий липневий показник", зазначається в повідомленні. Зростання цінових індексів на рослинні олії та молочну продукцію було компенсовано зниженням індексів цін на цукор, м'ясо та зернові.

Індекс цін на зернові в серпні порівняно з липнем знизився на 0,5% і виявився на 11,9% нижчим за рівень серпня 2023 року. Світові експортні ціни на пшеницю знизилися порівняно з липнем під впливом млявого попиту на міжнародних ринках і загострення конкуренції між експортерами, зумовленого, зокрема, конкурентоспроможністю цін на продукцію з Чорноморського регіону, пояснюють експерти ФАО.

Зниженню цін також сприяв вищий, ніж очікувалося, обсяг виробництва пшениці в Аргентині та США. Світові ціни на кукурудзу, навпаки, дещо зросли, головним чином, через побоювання щодо впливу аномальної спеки на врожай в ЄС і в окремих регіонах США. Зростанню цін також сприяли скорочення пропозиції кукурудзи на внутрішньому ринку України та зниження прогнозу її збору.

Індекс цін на рослинні олії в серпні порівняно з липнем зріс на 0,8% і став найвищим показником із січня 2023 року. Це пов'язано насамперед із підвищенням світових цін на пальмову олію, "яке з лишком компенсувало зниження котирувань соєвої, соняшникової та ріпакової олій", йдеться в огляді.

Індекс цін на молочну продукцію минулого місяця виявився на 2,2% вищим за липневий показник і на 14,2% - за показник серпня минулого року. "У серпні світові ціни на всі види молочної продукції зросли, причому найпомітніше - на сухе незбиране молоко, що зумовлено стрімким збільшенням імпортного попиту на спотові поставки і низьким рівнем запасів в основних регіонах виробництва", - йдеться в огляді.

Крім того, було зафіксовано зростання світових цін на вершкове масло і сухе знежирене молоко. Причому котирування вершкового масла досягли історичного максимуму. Світові ціни на сир також зросли головним чином під впливом обмеженості запасів і скорочення виробництва сиру в Європі, а також підвищення імпортного попиту на світових ринках.

Індекс цін на м'ясо в серпні порівняно з липнем знизився на 0,7%, але в річному вираженні зріс на 3,7%. "У серпні було зафіксовано різке зниження світових котирувань м'яса птиці. Наслідки добровільного припинення Бразилією експорту м'яса птиці через спалах хвороби Ньюкасла продовжують позначатися на котируваннях продукції з цієї країни, навіть незважаючи на оголошення бразильського уряду про те, що спалах захворювання вдалося перемогти за тиждень, - йдеться в огляді. - Світові ціни на свинину знижуються другий місяць поспіль під впливом млявого імпортного попиту через наявність достатньої експортної пропозиції в основних регіонах виробництва".

Ціни на баранину після трьох місяців зростання в серпні несуттєво знизилися, на яловичину, навпаки, дещо зросли.

Індекс цін на цукор у серпні в місячному вираженні знизився на 4,7%, у річному - впав на 23,2%. "Таким чином, цей показник досяг найнижчого значення з жовтня 2022 року, - констатують експерти. - Зафіксоване в серпні скорочення було зумовлене головним чином підвищенням прогнозу його виробництва в Таїланді та Індії".

Індекс продовольчих цін ФАО - це середньозважений показник, що відстежує динаміку міжнародних цін на п'ять основних продовольчих товарних груп.

Теги:   продовольство Світові ціни Переглядів:   171

Читайте також:

13.09

Україна в 2024/2025 році виробить 1,6 млн тонн цукру при потребі 900 тис. тонн - Висоцький

12.09

General Mills проводить переговори про продаж йогуртового бізнесу за $2 млрд

12.09

Ціни на українські груші на 32% нижчі, ніж торік