ACWA Power запустить в Азербайджані ВЕС потужністю 240 МВт до 2026р

Енергетика 09.09.2024    20:41

Саудівська ACWA Power наприкінці 2025 року запустить в Азербайджані в експлуатацію вітряну електростанцію (ВЕС) потужністю 240 МВт.

Питання будівництва цієї станції обговорювали в п'ятницю на зустрічі президента Азербайджану Ільхама Алієва і міністра інвестицій Саудівської Аравії Халеда бен Абдель Азіза Аль-Фалеха в італійському місті Черноббіо.

«Під час зустрічі було обговорено питання співпраці між двома країнами, зокрема в енергетичній сфері, серед іншого діяльність компанії ACWA Power. Наразі компанія продовжує будівництво найбільшої в Азербайджані та регіоні вітряної електростанції, вона буде введена в експлуатацію наприкінці наступного року", - повідомляється в інформації на сайті президента Азербайджану.

Крім того, на зустрічі зазначалося, що ACWA Power і міністерство енергетики Азербайджану ведуть спільну роботу зі створення першого в республіці сховища електроенергії (батарейної системи зберігання енергії на 200 МВт - ІФ-У), ці роботи планують завершити до кліматичної конференції COP29 (відбудеться в листопаді 2024 року в Баку - ІФ-У).

Зазначалося також, що ACWA Power зацікавлена в експорті "зеленої" енергії з Азербайджану в Європу. «У зв'язку з цим Міненерго Азербайджану і ACWA Power працюють над проєктами вітряної енергії в Каспійському морі, які на наступному етапі відіграють роль джерела для експорту “зеленої” енергії", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, церемонія закладення фундаменту ВЕС "Хизи-Апшерон" потужністю 240 МВт відбулася 13 січня 2022 року.

У межах проєкту буде встановлено 40 турбін потужністю 6 МВт кожна. З них 17 вітрових турбін буде встановлено в селі Пірекюшкюль Апшеронського району та 23 турбіни - у селі Сіталчай Хизинського району.

Реалізація проєкту здійснюється за принципом build - own - operate (будівництво - володіння - експлуатація). Вартість проєкту - $348 млн. Електростанція щорічно зможе виробляти близько 1 млрд кВт.год електроенергії, даючи змогу економити до 220 млн кубометрів газу.

Теги:   Азербайджан ACWA Power вес Переглядів:   184

Читайте також:

14.09

«ДТЕК» вкладе 140 млн євро в енергосховища в Україні

13.09

Хорватія надасть EUR5 млн для української енергетики - Шмигаль

12.09

"ДТЕК Енерго" ввело в роботу 14 нових вугільних лав