НБУ оштрафував три банки на 31 млн грн

Банки 09.09.2024    12:27

Національний банк України (НБУ) оштрафував три банки, ОТП Банк (Київ), Укргазбанк (Київ) і Оксі Банк (Львів), на суму від 10 млн грн кожний за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом та фінансуванню тероризму (ПВК/ФТ), повідомив центробанк на своєму сайті.

Зокрема, ОТП Банк отримав штраф 10,45 млн грн за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу у своїй діяльності та перевірці клієнтів, а також за відмову закрити рахунок клієнта у зв'язку з наданням останнім недостовірної інформації. НБУ застосував до ОТП також письмове застереження в частині неналежного порядку затвердження банком внутрішніх документів з питань ПВК/ФТ.

Укргазбанк також був оштрафований на 10,05 млн грн за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу у своїй діяльності, а також за недосконалу перевірку нових та існуючих клієнтів. Крім цього, до держбанку було застосовано штраф 400 тис. грн за неналежне здійснення Укргазом валютного нагляду.

Своєю чергою Оксі Банк, як і його попередники, отримав штраф у розмірі 10,05 млн грн за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу і перевірку клієнтів, зокрема в частині незастосування додаткових заходів з перевірки PEPs.

До списку порушників законодавства ПВК/ФТ також потрапив Агропросперіс Банк: його оштрафовано на 200 тис. грн. Тоді як ПУМБ (обидва - Київ) отримав письмове застереження за недотримання низки вимог законодавства ПВК/ФТ.

Крім цього, Нацбанк оштрафував чотири небанківські фінустанови сумарно на більш ніж 1,86 млн грн. Серед них: ФК Артем - на 800 тис. грн, ТОВ ФК Магнат - 500 тис. грн, ГО ФК Партнер 305 тис. грн, ТОВ ФК Ліберті Фінанс - 255 тис. грн.

Теги:   Укргазбанк НБУ ОТП Банк штраф Оксі Банк Переглядів:   87

Читайте також:

16.09

Економіка може стабільно зростати понад 7,5% - глава ЦБ Індії

16.09

Курси купівлі та продажу іноземної валюти за картковими операціями банків на 16 вересня

16.09

Курси валют у банках Києва, Одеси, Львова та Харкова