Нідерланди посилюють контроль за експортом обладнання для виготовлення чипів

Технології 09.09.2024    17:21

Уряд Нідерландів з 7 вересня розширює заходи експортного контролю щодо обладнання для випуску напівпровідникової продукції, йдеться на його сайті.

Зокрема, нові заходи стосуються систем фотолітографії в глибокому ультрафіолеті (DUV) і стосуватимуться літографів TWINSCAN NXT:1970i і 1980i виробництва ASML, повідомляється на сайті компанії.

Тепер ASML буде потрібно отримувати ліцензії на експорт цього обладнання від влади Нідерландів, а не США.

Аналогічні вимоги вже діють щодо DUV-літографів TWINSCAN NXT:2000i і новіше.

Поставки більш сучасних систем фотолітографії в наджорсткому ультрафіолеті (EUV) також вимагають ліцензування. ASML - єдиний їхній виробник у світі.

EUV-літографи використовуються для виробництва найсучасніших чипів, зокрема тайванської TSMC. DUV-літографи застосовуються для випуску інших типів напівпровідникової продукції, зокрема мікросхем пам'яті для широкого спектра товарів, включно зі смартфонами та лептопами.

Нідерландський уряд зазначає, що DUV-літографи також можуть використовуватися для випуску напівпровідників, здатних зіграти важливу роль у продукції ВПК.

За словами міністра зовнішньої торгівлі та співробітництва, для розвитку країни Ренет Клевер, експортний контроль розширюють із міркувань безпеки, водночас влада прагне мінімізувати порушення глобальних торговельних потоків і ланцюжків поставок.

Обмеження не стосуються поставок до країн ЄС.

На думку ASML, нові заходи нададуть змогу гармонізувати підхід до видачі ліцензій на експорт і не вплинуть на її фінансові показники.

Раніше Вашингтон чинив тиск на владу Нідерландів з тим, щоб вони вжили додаткових заходів для позбавлення Китаю доступу до високотехнологічної напівпровідникової продукції, яку можна використовувати в сучасних озброєннях і дослідженнях у сфері штучного інтелекту, пише Financial Times.

Теги:   експорт чип Нідерланди Переглядів:   123

Читайте також:

19.09

Китай вивів на орбіту два супутники Beidou

18.09

BlackRock, Microsoft і MGX створюють фонд інвестицій у ШІ-інфраструктуру

13.09

Lifecell збільшив виручку на 10%, прибуток - на 3%