Криптошахраї минулого року вкрали в американців $5,6 млрд

10.09.2024    14:54

Американці втратили понад $5,6 млрд у шахрайських схемах за участю криптовалют торік, ідеться в доповіді Федерального бюро розслідувань (ФБР).

Сума збитків підскочила на 45% порівняно з 2022 роком.

ФБР отримало майже 70 тис. скарг від жертв фінансового шахрайства з використанням біткоїнів, ефіру та інших криптовалют. Найпоширенішою схемою було інвестиційне шахрайство, на частку якого припало $3,96 млрд збитків.

«Децентралізований характер криптовалюти, швидкість здійснення незворотних транзакцій і можливість переказу коштів по всьому світу роблять криптовалюту привабливим засобом для злочинців, водночас створюючи проблеми з поверненням вкрадених коштів», - зазначив Майкл Нордволл, заступник голови відділу кримінальних розслідувань ФБР.

Як ідеться в доповіді, шахраї часто шукають жертв через додатки для знайомств або соціальні мережі, щоб завоювати довіру, причому на це можуть піти кілька тижнів або навіть місяців. Після цього вони пропонують вкластися в криптовалюту і переконують громадян використовувати підставні сайти або додатки для інвестування коштів, і можуть навіть спочатку дозволити виводити невеликі суми, щоб приспати пильність.

В окремих випадках після втрати грошей американці стають мішенню фіктивних компаній, які обіцяють допомогу в поверненні коштів.

Представники ФБР закликали громадян проявляти максимальну обережність, коли їм пропонують інвестиційні поради люди, з якими вони ніколи не зустрічалися в реальному житті.

Теги:   Криптошахрай Переглядів:   141