NJJ завершив придбання "Датагруп-Volia" і lifecell

Ринки 10.09.2024    19:17

Угода з придбання консорціумом NJJ під керівництвом Ксав'є Ньєля компаній "Датагруп-Volia" і lifecell завершилася.

"NJJ Holding - інвестиційна компанія, заснована і перебуває у повній власності засновника європейської телекомунікаційної групи iliad Ксав'є Ньєля, оголосила про придбання компанії "Датагруп-Volia" - лідера серед провайдерів фіксованого зв'язку та платного ТБ, а також lifecell - третього за величиною оператора мобільного зв'язку, який зростає найдинамічніше", - повідомила пресслужба фонду прямих інвестицій Horizon Capital у понеділок.

Угоду було завершено після виконання всіх попередніх умов, включно з отриманням необхідних регуляторних дозволів, ідеться в повідомленні.

Зазначається, що консорціум NJJ, американська приватна інвестиційна компанія під керівництвом Олени Кошарної Horizon Capital, разом із генеральним директором "Датагруп-Volia" Михайлом Шелембою створять на базі "Датагруп-Volia" і lifecell конвергентну телекомунікаційну платформу, спрямовану на розширення, зростання та інвестиції.

Угода є першою значущою інвестицією нового учасника ринку і стратегічного інвестора з часу повномасштабного вторгнення, наголошується в повідомленні.

У ньому йдеться про те, що наступним важливим етапом для об'єднаної платформи буде підписання документів і надання спільного фінансового пакета розміром $435 млн, які забезпечують Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC). Обидві установи отримали необхідні дозволи від своїх рад директорів.

"NJJ, Horizon Capital і Михайло Шелемба з нетерпінням очікують на довгострокове партнерство з ЄБРР та IFC, що дасть змогу розпочати масштабну інвестиційну програму, включно з інвестиціями в мережі, ліцензії, обладнання та розширення фіксованої та мобільної інфраструктури в Україні", - йдеться в повідомленні.

Horizon Capital підтвердили, що об'єднану платформу очолить нинішній гендиректор "Датагруп-Volya" Михайло Шелемба. Голова наглядової ради компанії П'єр Данон продовжить роботу на посаді голови наглядової ради об'єднаної компанії. Вона надаватиме послуги мобільного зв'язку більше ніж 10 млн українців, а її фіксована мережа охоплюватиме 4 млн домогосподарств по всій країні.

Об'єднання "Датагруп-Volia" і lifecell дасть змогу споживачам скористатися пропозицією пакетів послуг, що включають мобільний, фіксований зв'язок, платне телебачення з високою якістю обслуговування і за найкращою ціною, запевнили в Horizon Capital.

"Я радий оголосити про цю знакову французьку інвестицію в телекомунікаційний сектор України. На нашу думку, вона матиме значні та відчутні переваги для клієнтів і країни загалом. Ми впевнені, що наша історична угода стане сигналом для інших про те, що Україна пропонує привабливі можливості, й час для інвестицій настав", - наводяться в повідомленні слова засновника NJJ Holding Ксав'є Ньєля.

Він привітав у команді керівників NJJ, які очолюють телекомунікаційні проєкти в усьому світі, Михайла Шелембу. Ньєль зазначив, що радий поглибленню співпраці з Horizon Capital - міноритарним партнером в Україні та в довгостроковому партнерстві з ЄБРР і IFC.

Засновниця і головний виконавчий директор Horizon Capital Олена Кошарна повідомила, що завершення історичної угоди з Ксав'є Ньєлем і його першокласною командою в NJJ для неї є великою честю і неймовірним задоволенням.

"Ми прагнули і нам вдалося залучити по-справжньому візіонерського стратегічного інвестора для України, який продовжить розвивати та розширювати успішні платформи "Датагруп-Volia" та lifecell. Ми з нетерпінням чекаємо на продовження цієї захопливої подорожі впродовж багатьох років разом із NJJ як їхнім партнером, а також на співпрацю з нашими шановними інвесторами - ЄБРР та IFC", - заявила Кошарна.

Вона також привітала гендиректора Михайла Шелембу із заслуженим розширенням його повноважень, висловивши впевненість, що це "ще більше підкреслить його лідерство і бізнес-уміння".

Кошарна висловила сподівання, що угода "ознаменує еру інвестицій у технологічний та інфраструктурний сектори України, сприяючи стійкості та зростанню".

Шелемба зазначив, що угода відкриває шлях до злиття активів з великим потенціалом синергії "Датагруп-Volia" і lifecell, а також створення компанії-чемпіона телекомунікаційної індустрії України.

"Розширення пропозиції потрійного пакета послуг надасть споживачам очевидні та відчутні переваги у вартості, зручності та якості обслуговування. Взаємна інтеграція клієнтських баз, оптимізація витрат і бізнес-процесів, а також нарощування інвестицій у мережу дадуть нам змогу пропонувати ще більш привабливі та конкурентоспроможні пакети абонентам, випереджаючи індивідуальні пропозиції обох окремих компаній", - запевнив Шелемба.

Він наголосив, що це можливо тільки завдяки мужності хоробрих захисників України, які продовжують боронити Україну, а також завдяки понад 5 тис. талановитих і відданих керівників співробітників компаній "Датагруп-Volia" і lifecell, котрі продемонстрували неабияку стійкість і відданість у наданні українцям високоякісних послуг щодня, незважаючи на складні обставини.

Шелемба висловив подяку основному акціонеру "Датагруп-Volia" Horizon Capital за візіонерство, довіру та підтримку. А також заявив, що з нетерпінням очікує початку нового, захопливого етапу під керівництвом Ксав'є Ньєля - "одного з найбільш досвідчених і новаторських телеком-інвесторів у світі".

У повідомленні Horizon Capital зазначено, що головним юридичним радником угоди стала компанія CMS, податковим і фінансовим консультантом - KPMG. Avellum представляла всі сторони як консультант із конкурентного та антимонопольного права, DWF була юридичним радником NJJ. Компанія Lazard була фінансовим консультантом Horizon Capital і Михайла Шелемби.

Як повідомлялося, АМКУ дозволив DVL Telecom з орбіти NJJ французького мільярдера Ксав'є Ньєля на концентрацію активів третього за величиною мобільного оператора України lifecell. Комітет підтвердив, що продаж активів lifecell не заборонено законом про санкції, а Михайло Фрідман, який потрапив під українські санкції та опосередковано володіє близько 7% Turkcell, за жодних умов не отримає коштів від продажу турецькою компанією активів її української "дочки" lifecell компанії DVL Telecom з орбіти NJJ французького мільярдера Ксав'є Ньєля.

На засіданні 7 березня 2024 року АМКУ дозволив DVL Telecom, "дочці" NJJ, набути контроль над компанією Datagroup Holding Limited ("Датагруп-Воля"). Водночас комітет повідомив про виявлення підстав для заборони на придбання DVL Telecom контролю над підконтрольною Turkcell групою "Лайфселл", а у квітні запитав додаткову інформацію.

Раніше Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив виділення $217,5 млн - половини з $435 млн, що виділяються спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією на фінансування об'єднаної компанії "Датагруп-Воля - lifecell" після завершення угоди з купівлі французькою NJJ українських активів Turkcell. У серпні IFC схвалив $218 млн кредит об'єднаній "Датагруп-Воля-lifecell".

Відомо, що нова компанія належатиме інвестиційній холдинговій компанії французького мільярдера Ксав'є Ньєля NJJ (85%, працює переважно у сфері телекомунікацій), фонду прямих інвестицій Horizon Capital, що спеціалізується на інвестиціях у країни Європи, які розвиваються (10%), та генеральному директору, міноритарному акціонерові компанії "Датагруп-Воля" Михайлу Шелембі (5%). Очікується, що після злиття в ній буде близько 5 тис. співробітників, які працюватимуть в офісі та на виїзді.

Теги:   lifecell Датагруп-Volia NJJ Переглядів:   177

Читайте також:

17.09

17-18 жовтня Швейцарія проведе конференцію з розмінування України

17.09

У першому півріччі обсяг нового будівництва житла в Україні зменшився на 7,7%

17.09

Німеччина надасть Україні додатково EUR100 млн як допомогу цієї зими