Мінветеранів оголосило про старт будівництва Національного військового меморіального кладовища

Ринки 11.09.2024    11:24

Будівельні роботи з будівництва першої черги Національного військового меморіального кладовища (НВМК) уже розпочалися, повідомив заступник міністра у справах ветеранів України Фархад Фархадов.

"Активно триває будівництво, розпочато будівельні роботи, отримано всі дозволи. Як і було заплановано, щоб восени розпочати перші поховання", - сказав Фархадов в ефірі національного телемарафону в понеділок.

У свою чергу директор держустанови "Національне військове меморіальне кладовище" Ярослав Пронюткін заявив, що в перший пусковий комплекс першої черги входять поля для поховань і під'їзні шляхи, і його мають завершити за три місяці. "Десь на листопад мають розпочатися перші поховання. Потім уже будемо будувати адмінбудівлю, господарські будівлі до кінця 2025 року", - додав він.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України в жовтні 2022 року схвалив створення Міністерством ветеранів ДУ "Національне військове меморіальне кладовище", а в серпні 2023 року схвалив реалізацію до серпня 2025 року проєкту НВМК у Гатненській громаді під Києвом.

27 березня 2024 року в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун заявив, що перші поховання на НВМК можуть розпочатися вже наприкінці літа - на початку осені 2024 року, а повністю побудувати весь комплекс планується до 2027 року. Пізніше він повідомив, що перші поховання передбачаються на початку або в середині осені 2024 року.

30 червня Порхун повідомив, що проєктна документація на будівництво першої черги НВМК пройшла держекспертизу з позитивними висновками, а 4 липня НВМК оголосило тендер для пошуку підрядної організації на будівництво першої черги і проєктування другої.

Пізніше у ЗМІ з'явилася інформація, що держустанова "Національне військове меморіальне кладовище" 1 серпня визначилася з переможцем на будівництво першої черги НВМК, ним став консорціум "Білдінг Юа" з Києва. Зазначається, що консорціум було створено 4 липня 2024 року, а саме на наступний день після оголошення тендера на будівництво першої черги кладовища. Тоді в НВМК заявили, що заперечують будь-які порушення під час проведення тендера та визначення переможця для будівництва першої черги меморіального кладовища. Порхун зазначив, що направив звернення до Служби безпеки України щодо перевірки підрядників стосовно їхніх зв'язків із РФ.

Теги:   будівництво кладовище Переглядів:   73

Читайте також:

18.09

Італія передасть Україні систему SAMP/T

18.09

Литва планує передати Україні ще 40-50 млн євро допомоги

18.09

Жидачівський ЦПК знизив обсяг виробництва на 17,6%