Ціни на будматеріали можуть зрости через податки та енергетичні проблеми

11.09.2024    14:27

Ціни на будівельні матеріали сягнули стелі, однак перебої з електроенергією і підвищення податків можуть спровокувати подальше зростання, вважає президент Всеукраїнського союзу виробників будматеріалів Костянтин Салій.

"Цінової стелі вже досягнуто, але держава активно і безкомпромісно хоче підняти податки на видобуток сировини для будматеріалів, тариф на залізничні перевезення - якщо це станеться, ціни знову зростуть", - повідомив він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Експерт пояснив, що з початку війни ціни на будматеріали зросли в гривні на 45-170%. При цьому на ціни продовжують тиснути кадрові проблеми підприємств, зміни курсу валют, руйнування заводів, відсутність ефективних фінансових інструментів для підтримки виробників.

"Наша спілка, галузеві спілки та профільні асоціації намагаємося донести до держслужбовців необхідність попередньої консультації з представниками ринку, щоб уникнути цінового цунамі для українців", - зазначив Салій.

На ціноутворення на ринку будматеріалів також впливають і перебої з електроенергією. За словами директора Всеукраїнської асоціації виробників автоклавного газобетону Олега Сиротіна, неконтрольовані відключення електроенергії збільшують собівартість продукції. Порівняно з довоєнним 2021 роком ціна на газобетон у 2024 році зросла на 60%.

Теги:   податки електроенергія Салій Будівельні матеріали Переглядів:   273

Читайте також:

27.05

Основні економічні індикатори першого квартал 2024 року України та світу від Experts Club

26.05

Серйозною загрозою для компаній із виробництва продуктів харчування є перебої в роботі бізнесу

21.05

Україні потрібно більше гуманітарної допомоги, але її обсяги скорочуються - ООН