Азербайджан знизив прогноз експорту газу в Європу до 12,5 млрд кубометрів

Нафта і газ 16.09.2024    17:28

Міністерство енергетики Азербайджану скоригувало прогноз експорту газу в Європу на 2024 рік, розраховуючи тепер на постачання обсягом 12,5 млрд куб. м, заявив міністр енергетики Пярвіз Шахбахов у своєму виступі на черговій міністерській зустрічі країн Організації тюркських держав (ОТГ) у понеділок у Бішкеку.

Раніше повідомлялося, що 2024 року експорт газу з Азербайджану становитиме 25 млрд куб. м, зокрема 13 млрд куб. м - до Європи. Таким чином, прогноз знижено на 3,8%.

"Цього року з прогнозованого в обсязі 25 млрд куб. м загального експорту азербайджанського газу до Туреччини планується поставити 9,8 млрд куб. м, до Європи - 12,5 млрд куб. м", - сказав Шахбазов, слова якого наводить пресслужба Міненерго Азербайджану.

Стосовно енергетичного співробітництва між тюркськими державами, міністр зазначив, що нафтопроводом Баку-Тбілісі-Джейхан досі експортовано 2 млн тонн казахстанської нафти, але є домовленість "щодо поетапного збільшення цих обсягів".

Шахбазов також заявив, що найближчим часом планується підписання міжурядової угоди про стратегічне партнерство в сфері розвитку виробництва і передачі "зеленої" енергії між Азербайджаном, Казахстаном і Узбекистаном. Крім того, на порядку денному - співпраця в галузі відновлюваної енергетики між Азербайджаном і Киргизією.

Міністр додав, що в межах конференції COP29 у листопаді в Баку буде організовано інвестиційний форум з енергетичного переходу країн Центральної Азії, що стане "ще однією можливістю для нашої солідарності заради цілей "зеленої" енергії".

За підсумками засідання міністри енергетики країн ОТГ підписали спільне комюніке, в якому висловлено підтримку створенню координаційного комітету з енергетики ОТГ, регіонального центру технологій і "зелених" ініціатив, а також коридорів "зеленої" енергії.

Як повідомлялося, 2023 року Азербайджан експортував 23,8 млрд куб. м газу (зростання до 2022 року на 5,3%), поставки в Європу становили 11,8 млрд куб. м (зростання на 3,5%).Азербайджан, Туреччина, Казахстан, Киргизія та Узбекистан є членами ОТГ, Угорщина, Туркменія і Турецька республіка Північного Кіпру мають статус спостерігача в цій організації.

Теги:   Газ Азербайджан Європа експорт Переглядів:   152

Читайте також:

17.09

"Укртранснафта" сплатила до бюджетів майже 1,8 млрд грн податків

17.09

"Нафтогаз" збільшив видобуток газу на 7,7%

16.09

"Укрнафта" імпортує бензин і дизель Євро-5 з 5 країн