ЄС продали акції врятованих від банкрутства банків на 16 млрд євро

16.09.2024    17:48

Уряди європейських держав за останній рік продали акції врятованих від краху банків на загальну суму понад 16 млрд євро, прагнучи підвести риску під тривалими наслідками світової фінансової кризи, пише Financial Times із посиланням на аналіз корпоративних звітностей та офіційних заяв.

При цьому продаж банківських акцій почастішав за останні 12 місяців, оскільки уряди отримують вигоду від підвищення котирувань, зумовленого високими процентними ставками.

Найближчим часом, як очікується, така тенденція збережеться. Так, Греція та Італія збираються повернути на ринок до кінця року великі пакети акцій банків, врятованих під час кризи. Велика Британія та Ірландія можуть продати банківські акції, що залишилися в їхньому володінні, наступного року.

Грецький уряд, який влив 50 млрд євро в чотири найбільші банки, щоб підтримати їх під час затяжної боргової кризи в країні, залучив понад 1,7 млрд євро за останній рік, продавши акції Alpha Bank, Eurobank і Piraeus Bank. Воно також продало папери National Bank на мільярд євро і, як очікується, продасть решту 18% акцій банку найближчими тижнями.

Найбільшим продавцем за останній рік стало міністерство фінансів Великої Британії, яке реалізувало акції NatWest на 5,5 млрд фунтів стерлінгів (6,5 млрд євро) і скоротило свою частку в банку з 38,5% до трохи менше ніж 18% з грудня. Уряд Великої Британії під час двох рятувальних операцій у 2008 і 2009 роках вклав 45,5 млрд фунтів стерлінгів у NatWest, який тоді називався Royal Bank of Scotland, і придбав його 84% акцій. Відтоді Мінфін поступово розпродавав цей пакет. Його 18% акцій, що залишилися, оцінюються приблизно в 5 млрд фунтів.

Уряд Нідерландів минулого тижня продав акції ABN Amro на 1,2 млрд євро. При цьому він, як і раніше, володіє 40,5-відсотковою часткою в банку, на порятунок якого було витрачено 22 млрд євро в 2008 році.

Ірландський уряд отримав 2,6 млрд євро за останні 12 місяців, скоротивши з 46% до 22% свою частку в AIB, який отримав 21 млрд євро підтримки платників податків.

Міністерство фінансів Італії зменшило свою частку в Monte dei Paschi di Siena з 64% до 27% з листопада, отримавши 1,6 млрд євро, і може продати решту частки до кінця цього року.

Фондовий індекс Euro Stoxx Banks, до розрахунку якого входять акції найбільших банків континенту, зріс майже на 30% за останній рік. Прибуток європейських банків суттєво зріс за останні три роки на тлі зростання процентних ставок.

Проте, навіть незважаючи на те, що Європейський центральний банк почав знижувати ставки, деякі аналітики прогнозують, що котирування акцій фінустанов продовжать зростати, зазначає FT.

"Ми вважаємо, що банківські акції залишаються досить дешевими", - вважає аналітик Keefe, Bruyette & Woods Ендрю Стімпсон. На його думку, підвищення котирувань продовжиться, оскільки зростання рентабельності банків буде "більш стійким, ніж припускає ринок наразі".

Теги:   Банк ЄС акція банкрутство Переглядів:   157