ЄС виділить 10 млрд євро постраждалим від повені державам-членам

Ринки 20.09.2024    17:39

Країнам ЄС, які постраждали від повені, за рахунок європейських фондів згуртування буде виплачено EUR10 млрд допомоги на ліквідацію наслідків лиха, заявила глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн.

«Це надзвичайні часи, а надзвичайні часи вимагають надзвичайних заходів. На перший погляд, з фондів згуртування можна мобілізувати EUR10 млрд для постраждалих країн. Зараз ідеться про екстрену реакцію», - сказала голова ЄК у польському Вроцлаві, який вона відвідала в четвер із главами урядів Польщі, Словаччини, Чехії та Австрії.

Фон дер Ляєн повідомила, що може використовуватися також фонд солідарності для відновлення пошкодженої інфраструктури, наприклад, доріг, автомагістралей, залізниць і мостів.

«Але я думаю, що цього буде недостатньо, коли ми побачимо величезні масштаби катастрофи», - додала вона. Тому, за її словами, робиться «сміливий крок» із фондами згуртування.

При цьому глава ЄК пояснила, що зазвичай фонди згуртування забезпечуються співфінансуванням від держав-членів. «Тут ми можемо використовувати 100% європейські гроші - без співфінансування», - заявила голова Єврокомісії.

«Європа на вашому боці, і ми справді обговорили, як ми можемо допомогти й підтримати якнайшвидше і найбільш гнучким чином», - сказала фон дер Ляєн.

Минулого тижня в країнах Центральної та Східної Європи внаслідок циклону «Борис», що спричинив потужні опади, розпочалися повені, що супроводжувалися серйозними руйнуваннями та людськими жертвами.

Теги:   ЄС повень Переглядів:   62

Читайте також:

20.09

АМКУ оштрафував мережу АЗК KLO на 5,2 млн грн

20.09

Кількість біженців з України зі статусом тимчасового захисту в ЄС у липні впала майже на 200 тисяч

20.09

Інфляція в Японії прискорилася до 3%