Фондові індекси країн АТР зростають, виняток - ринок акцій материкового Китаю

20.09.2024    15:31

Фондові індекси країн Азійсько-Тихоокеанського регіону зростають під час торгів у п'ятницю, виняток - ринок акцій материкового Китаю.

Народний банк Китаю залишив базову відсоткову ставку за кредитами (LPR) терміном на один рік на позначці 3,35% річних, на п'ять років - 3,85%.

Обидві ставки перебувають на рекордних мінімумах. Востаннє НБК змінював їх у липні, несподівано знизивши на 10 базисних пунктів.

Рішення про збереження ставок дещо розчарувало інвесторів, які сподівалися, що НБК може знову опустити ставки слідом за аналогічним рішенням Федеральної резервної системи цього тижня.

Китайський індекс Shanghai Composite до 8:35 кч пішов униз на 0,5%, тоді як гонконгський Hang Seng додав 1%.

Лідерами підйому на Гонконгській фондовій біржі виступають акції девелопера New World Development і фрамкомпанії CSPC Pharmaceutical, що подорожчали на 6,9% і 6,4% відповідно.

Крім того, зростають котирування паперів оператора казино Sands China - на 4,9%, автомобільної Geely - на 5,3%, виробників спортивної продукції Li Ning і Anta Sports Products - на 3,6% і 3,5% відповідно, інтернет-ритейлерів Alibaba і JD.com Inc. - на 2% і 0,9% відповідно, виробника споживчої електроніки Xiaomi - на 0,6%.

Також знижується вартість інтернет-компанії Tencent (SPB: 700) і Baidu Inc. - на 0,6% і 0,2% відповідно.

Банк Японії в п'ятницю також зберіг ключову відсоткову ставку на рівні 0,25% річних, яка є максимальною з 2008 року. Експерти також не прогнозували змін, за даними Japan Times.

Споживчі ціни в Японії в серпні збільшилися на 3% у річному вираженні, йдеться у звіті міністерства внутрішніх справ і комунікацій. Це максимальні темпи підйому з жовтня 2023 року. До цього три місяці поспіль інфляція в країні становила 2,8%.

Ціни без урахування свіжих продуктів харчування (ключовий показник, який відстежує Банк Японії) підвищилися на 2,8%, що є максимумом із лютого, після збільшення на 2,7% у липні. Це збіглося із середнім прогнозом аналітиків, повідомляє Trading Economics.

Значення японського індексу Nikkei 225 до 8:31 кч збільшилося на 1,6%.

Ціни акцій технологічних компаній зростають, зокрема Socionext Inc. (+5,4%), Tokyo Electron (+5,3%), Lasertec Corp. (+5%), Renesas Electronics (+3%), Advantest (+1,1%).

Також дорожчають акції Fast Retailing (+3,9%), Sony (+1,5%), Toyota Motor (+1%) і Nissan Motor (+1,4%).

Південнокорейський індекс Kospi до 8:29 кч виріс на 0,7%.

Котирування паперів одного з найбільших у світі виробників чипів і споживчої електроніки Samsung Electronics підвищилися на 0,5%, чипмейкера SK Hynix - на 3,3%, автовиробника Hyundai Motor - на 1%.

Австралійський індекс S&P/ASX 200 збільшився на 0,1%.

Найбільш значний підйом показують акції фармацевтичних компаній Telix Pharmaceuticals і Neuren Pharmaceuticals - на 6,7% і 5,6% відповідно.

Водночас капіталізація найбільших гірничодобувних компаній світу BHP і Rio Tinto знизилася на 0,1% і 1% відповідно.

Теги:   АТР акція фондові індекси Переглядів:   56