Какао-боби в Лондоні та Нью-Йорку торгуються з великим спредом через різницю в якості

Ринки 20.09.2024    10:33

Котирування ф'ючерсів на какао-боби з початку серпня знизилися лише на 3% на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX), а на лондонській біржі ICE впали на 16%.

Минулого тижня вартість контрактів у Нью-Йорку перевищувала $10 тис. за 10 тонн, тоді як у Лондоні раніше цього місяця вона опускалася нижче $6,4 тис.

Така різниця в цінах і їхній динаміці зумовлена нижчою якістю товару на лондонській біржі, пише Financial Times.

Раніше цього року котирування активно зростали на обох майданчиках на тлі інтересу з боку хедж-фондів і загибелі врожаю через погану погоду і хвороби в Гані та Кот-д'Івуарі, де вирощують дві третини всіх какао-бобів у світі.

Однак глобальний дефіцит змусив виробників шоколаду звернути підвищену увагу на боби високої якості, а старіші сорти - оминати. У результаті запаси товару в США досягли мінімуму за 15 років, у Лондоні - мінімуму з 2021 року.

Мартейн Брон, який до 2022 року очолював відділ торгівлі какао-бобами і шоколадом у Cargill, називає залишки на лондонських складах отруйною пігулкою.

Британська столиця завжди була ринком великого опту какао-бобів, але на кінець серпня більш як чверть усіх запасів ICE, що становили 54,65 тис. тонн, були старшими за три роки, причому 80% цих старих запасів припадало на товар із Камеруну, що зберігався навалом і в шоколадній промисловості вважається менш якісним.

"Мало того, що значна частина цих запасів старі, вони ще й незадовільного походження", - зазначає сировинний аналітик Rabobank Оран ван Дорт, слова якого наводить британська газета.

"Кожен, хто хоче отримати фізичний товар, - тобто, не спекулянт, - з високою часткою ймовірності отримає ці старі, менш бажані какао-боби, - каже ван Дорт. - У результаті попиту на цей лондонський товар менше, і ціни знижуються".

Додаткові труднощі потенційним покупцям у Лондоні створює новий Регламент ЄС про збезлісення, який зобов'язує імпортерів надавати докази того, що їхні какао-боби вирощені не на збезлісненій землі.

Виробники шоколаду активно скуповували какао-боби на ICE, щоб наростити запаси до набуття чинності цього регламенту в січні 2025 року.

Деякі трейдери та менеджери сподівалися, що нові правила нададуть змогу списати менш якісну сировину як непридатну для використання, проте влада Євросоюзу за так званим "дідусевим застереженням" дозволила ввозити вже наявні запаси, відкривши шлях для подальшої торгівлі ними.

За словами трейдера Памели Торнтон, люди "думали, що так, можливо, вийде позбутися старих какао-бобів, і Лондон стане преміальним ринком свіжої сировини з документами". Насправді ж, каже вона, ці старі камерунські боби продовжать торгуватися.

Кількість відкритих позицій у Лондоні впала, що призвело до зниження ліквідності та підвищення волатильності ринку.

У пошуках більш якісної сировини комерційні гравці, зокрема виробники шоколаду, звернули увагу на Нью-Йорк, який вважали привабливим для хедж-фондів та інших спекулянтів.

Багато хедж-фондів грали там на пониження, розраховуючи, що високі запаси чинитимуть тиск на ціни. Але через підвищений інтерес до більш якісних какао-бобів вони були змушені закрити короткі позиції, що сприяло зростанню котирувань, зазначають трейдери.

Завдяки цьому нью-йоркські контракти торгуються з премією до лондонських. За словами Торнтон, запаси какао-бобів по той бік Атлантики новіші. "Там немає ні навалочних вантажів, ні бобів, які лежать по п'ять років", - пояснює вона.

При цьому стара камерунська сировина з Лондона ще може опинитися в шоколадних плитках та іншій продукції, заявляють представники галузі.

Знизити собівартість на тлі зльоту цін на сировину можна кількома способами, каже Оран. Наприклад, можна зменшити розмір шоколадних плиток, додати більше інших інгредієнтів (фруктів, горіхів) - або купити какао-боби нижчої якості.

Великі компанії можуть використовувати невелику кількість дешевших камерунських бобів, які більше цінуються за колір, ніж смак, і зазвичай застосовуються у виготовленні порошків, а не шоколаду, але їх обмежують внутрішні стандарти якості, зазначає Торнтон. Невеликі або приватні компанії, зі свого боку, "більш гнучкі в зниженні собівартості", додала вона.

Через це зміниться смак, каже Торнтон, "але, будьмо чесними, у випадку з молочним шоколадом, коли ви додали цукор і молоко, далі можна робити майже все, що завгодно".

Теги:   Нью-Йорк Лондон какао-боби Переглядів:   54

Читайте також:

20.09

СГ "ТАС" збільшила збір премій на 37,5%

20.09

Сендвіч-панелі Ruukki було використано для будівництва NOVUS Logistics Center

20.09

"Брок систем" хоче придбати Виробничо-експериментальний завод органічних добрив