«Ярослав» встановив три сонячні електростанції 25-250 кВт у Києві та області за механізмом net billing - Барсук

Ринки 21.09.2024    15:17

Український виробник текстильної продукції ПП «Ярослав» для енергозабезпечення своїх фабрик встановив уже три сонячні електростанції 25-250 кВт у Києві та області за механізмом net billing і планує поширювати цей досвід на інші регіони присутності компанії, повідомив її засновник Олександр Барсук.

«Ми маємо три СЕС: дві - у Київській області, одну в Києві. Першу, так би мовити, пробну СЕС 25кВт зробили в області минулого року. Нам сподобалося. Наступну, вже на 250 кВт, поставили в Богуславі. Ще одну - у Києві на 150 кВт. Наші фабрики розкидані по Україні, споживають від 50 до 500 кВт, загалом нам потрібно до десятка станцій», - сказав Борсук на конференції “Екотех” у Києві в четвер.

Власник «Ярослава» зазначив, що net billing (передача надлишкової е/е в мережу, зарахування її в грошовому еквіваленті з можливістю використовувати кошти для подальшої купівлі е/е з мережі за потреби - ЕР), а також зростання ціни на е/е на ринку прискорило приблизно на третину окупність станцій: з 5 до 3 років.

«Рекомендую всім так робити, щоб ще продавати залишки е/е. Наші фабрики працюють з 8:00 до 16:30, не працюють у вихідні, а енергія виробляється. Є сенс віддавати її в мережу», - поділився досвідом Борсук.

Крім того, він звернув увагу на необхідність уже в найближчому майбутньому встановлювати накопичувачі енергії на СЕС.

«Може, ще три-чотири станції поставимо без накопичувача, а далі це вже робити буде важче. Думаю, влада обмежуватиме пропуск обладнання для СЕС, тому що сонячної е/е вже зараз перебір у гарну погоду. Крім того, накопичувачі дають можливість повною мірою використовувати потенціал СЕС», - висловив думку власник компанії.

Він також акцентував увагу на тому, що компанія під час встановлення СЕС свідомо користується послугами виключно професійних інсталяторів, які розробляють якісні проєкти і закуповують сертифіковане обладнання.

Барсук також дав свою оцінку процесу підключення СЕС, зазначивши, що це дуже легко вдалося зробити в Богуславі, а в Києві виникло дуже багато проблем.

«В області дуже добре можна працювати, і ми за кілька днів змогли підключитися. У Києві було дуже багато проблем, більше двох місяців ми переробляли проєкти. Також нас змусили на кожен із двох інверторів, а не вийшло поставити один, тому що висотне будівництво, ламані дахи, встановлювати прилади обліку та контролю якості. Це додаткові витрати. Здається, у Києві установку робити більше проблем для активних споживачів», - зазначив власник “Ярослава”.

Щодо інших видів генерації Барсук зазначив, що компанія цікавилася, наприклад, невеликими вітроустановками, але це набагато дорожче, ніж СЕС.

«Ставити вітер для себе - це фантазія. Ми дивилися на данські станції 30 кВт. Досить дорого - приблизно EUR90 тис., з українською щоглою - EUR70 тис.», - навів приклад Борсук.

Теги:   Ярослав сонячна електростанція енергозабезпечення Переглядів:   66

Читайте також:

21.09

FactSet збільшила чистий прибуток на третину та дала сильний прогноз

21.09

СГ "ТАС" збільшила виплати на 54%

21.09

Швейцарія виділить 58,7 млн франків на цифровізацію України