Ощадбанк і "Нібулон" уклали перший кредит на $13 млн із програми на $20,3 млн

Агро Банки 23.09.2024    15:35

Державний Ощадбанк (Київ) і один з найбільших операторів зернового ринку України ТОВ "СП «Нібулон»" домовилися про низку нових кредитних угод для поповнення обігових коштів, якими рефінансується обсяг здійснених компанією інвестицій на загальну суму $20,3 млн, уже підписано першу частину цієї кредитної програми на суму $13 млн, повідомила пресслужба банку.

Згідно з повідомленням, "Нібулон" спрямує отримані кошти на відновлення обігового капіталу після здійснення інвестицій у будівництво нового перевантажувального терміналу на Дунаї. Філія "Бессарабська" розпочала роботу 2022 року і стала основним маршрутом експорту аграрної продукції, що було надважливим в умовах блокування агресором морських портів України в попередні періоди.

"Поповнення обігового капіталу гарантує спроможність «Нібулону» забезпечувати в повному обсязі закупівельну кампанію сезону-2024/25 і підтримувати українського фермера в умовах війни", - наголосили в банку та додали, що після важких втрат і складного повернення до стабільності компанія отримала змогу набирати обертів й розвивати екосистему, що забезпечуватиме стійку продовольчу безпеку.

"Для нас «Нібулон» - давній і надійний партнер уже понад 6 років. Це один зі стовпів продовольчого потенціалу країни, зокрема експортного. На сьогоднішній день загальний кредитний портфель компанії в Ощаді становить вже майже 2 млрд грн. З огляду на те, що Ощадбанк має високий рівень ліквідності, ми готові продовжувати фінансову підтримку "Нібулону" в усіх його ініціативах для відновлення втрачених через повномасштабну війну лідерських позицій на світових ринках", - наголосив під час підписання угоди заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за корпоративний бізнес, Юрій Каціон.

В агрохолдингу зазначили, що підтримка реального сектору економіки з боку державних банків - це свідчення послідовної адаптації політики уряду до умов повномасштабної війни та реальної її спрямованості на допомогу бізнесу.
"Ми бачимо зміни. Бачимо в дії цілеспрямовану державну політику підтримки вітчизняного бізнесу. Це пряме визнання критичної ролі стратегічних підприємств для подальшого розвитку України та запорука нашого успішного майбутнього", - сказав генеральний директор “"Нібулону" Андрій Вадатурський.

"Вдячні Ощадбанку за системну та послідовну підтримку нас, представників компаній сектору, що забезпечує продовольчу безпеку країни. Ще на самому початку повномасштабної війни Ощадбанк надав «Нібулону» додаткове фінансування для проведення посівної кампанії 2022/2023 років, щоб запобігти продуктовій кризі, яку намагався створити агресор. У 2023 році Ощадбанк одним із перших реструктурував довоєнний кредит «Нібулону», щоб підтримати компанію, яка зазнала збитків через руйнування інфраструктури під час бойових дій, блокування морських шляхів із Миколаївського порту, а також вимушену переорієнтацію на інші логістичні шляхи. І ось зараз нове фінансування, яке ми спрямуємо на закупівельну кампанію, щоб підтримати малих і середніх агровиробників", - зазначила керівниця відділу "Нібулону" із роботи з банками Віталіна Марченко.

Як повідомлялося, група компаній "Нібулон" має понад 25 українських та іноземних кредиторів, із абсолютною більшістю з яких уже підписано умови реструктуризації.
ТОВ "СП “Нібулон” створено 1991 року. До російського військового вторгнення зернотрейдер мав 27 перевантажувальних терміналів і комплексів із приймання сільгоспкультур, потужності для одночасного зберігання 2,25 млн тонн продукції АПК, флот із 83 суден (із них 23 буксири), а також володів Миколаївським суднобудівним заводом.

"Нібулон" до війни обробляв 82 тис. га землі в 12 областях України та експортував сільгосппродукцію до більш ніж 70 країн світу. Зернотрейдер 2021 року експортував максимальні за час існування 5,64 млн тонн сільгосппродукції, досягнувши рекордних обсягів постачань на зовнішні ринки в серпні - 0,7 млн тонн, у четвертому кварталі - 1,88 млн тонн і в другому півріччі - 3,71 млн тонн.
Збиток "Нібулону" через повномасштабне військове вторгнення РФ у 2022 році перевищив $416 млн.

Наразі зернотрейдер працює на 32% потужностей, створив спеціальний підрозділ для розмінування сільгоспземель і змушений перенести центральний офіс із Миколаєва до Києва.
За даними Національного банку України (НБУ) станом на 1 липня 2024 року Ощадбанк посідав 2-ге місце (435,06 млрд грн) за загальними активами серед 62 банків країни. Чистий прибуток фінустанови за минулий рік становив 5,98 млрд грн.

Теги:   кредит Ощадбанк Нібулон Переглядів:   82

Читайте також:

20.09

УЗА назвала десятку найбільших покупців української пшениці в серпні

20.09

Аграрії всіх областей України намолотили 44,5 млн тонн нового врожаю

20.09

Україна скоротить виробництво олійних культур на 5% - "Укроліяпром"