The New York Times - Стаття про трансформацію Китаю та війну в Україні

Ринки 23.09.2024    12:47

Трансформація Китаю, конфлікти в Україні та інших країнах, а також непримиренні сутички через гроші поставили перспективи прогресу на новий рівень.

Глобальна влада розколота. Температури піднялися до рекордних рівнів. Гіркота і тривога зростають у вразливих країнах, що потерпають від смертельної спеки і повеней.

Цього тижня, коли президенти і прем'єр-міністри зберуться на Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, вони зіткнуться зі світом, який значно відрізняється від того, що існував майже 10 років тому, коли багаті і бідні країни знайшли спосіб об'єднатися навколо визначного глобального пакту.

У цій угоді, Паризькій угоді 2015 року, вони пообіцяли діяти і визнали голу правду: зміна клімату загрожує всім нам, і ми зобов'язані один одному сповільнити її. Країни домовилися підштовхувати одна одну до підвищення своїх кліматичних амбіцій кожні кілька років, а індустріально розвинені країни світу, які процвітали завдяки спалюванню вугілля, нафти і газу, заявили, що допоможуть решті світу процвітати, не спалюючи планету.

Виявляється, геополітика може бути такою ж непередбачуваною, як погода.

З часу підписання кліматичної угоди відбулися три великі зміни, які разом опустили перспективи глобальної кліматичної співпраці до найнижчої точки. Китай випередив усі інші країни, включно зі Сполученими Штатами, щоб домінувати в глобальному ланцюжку постачання чистої енергії, що спричинило серйозні економічні та політичні суперечності, які підривають стимули до співпраці. Багаті країни не виконали свої фінансові обіцянки допомогти бідним країнам відмовитися від викопного палива. Розширення вогнища війни - від України до Гази, а тепер і до Лівану - стало перешкодою на шляху до глобального кліматичного консенсусу.

«Через геополітичну напруженість і занепокоєння щодо безпеки ланцюгів поставок країни, які є найбільшими забруднювачами, набагато менш схильні до співпраці у сфері клімату, ніж у 2015 році», - сказала Келлі Сімс Галлахер, колишня радниця Білого дому, а нині декан Школи Флетчера в Університеті Тафтса.

Крім того, існує найбільша невизначеність, яка має найбільші наслідки: майбутні вибори в США.

Трансформація Китаю

Китай є найбільшим у світі виробником сонячних панелей. А також вітрових турбін. А також акумуляторів для електромобілів. Він виробляє більше електромобілів, автобусів і мотоциклів, ніж будь-яка інша країна.

Він також переробляє переважну більшість світових запасів кобальту та літію, необхідних компонентів акумуляторів, які допоможуть електрифікувати все - від вантажівок до фабрик і сучасного озброєння.

Коротше кажучи, він тримає ключі до скарбниці переходу на відновлювану енергетику, хоча, як це не парадоксально, він спалює більше вугілля, ніж будь-яка інша країна. Це робить Китай найбільшим джерелом парникових газів на даний момент, в той час як Сполучені Штати є найбільшим джерелом в історії.

Домінування Китаю на ринку екологічно чистих енергетичних товарів викликало протекціоністську реакцію, якої мало хто очікував, коли у 2015 році було підписано Паризьку угоду, двома найважливішими прихильниками якої були США та Китай. Однак сьогодні західні країни, побоюючись, що вони ще більше відстануть, наклали майже нездоланні тарифи на китайські електромобілі. І вони намагаються усунути метали китайської переробки зі своїх власних заводів.

Це додало новий камінь спотикання в кліматичну дипломатію між найбільшими світовими емітентами. Не сприяє цьому і зростання напруженості у відносинах між Вашингтоном і Пекіном. Обидві сторони все ще ведуть переговори, але мало про що домовляються. Глобальний енергетичний перехід буксує через їхні суперечки.

«Немає сумнівів, що геополітика стала більш складною, ніж на момент укладення Паризької угоди», - сказала Ані Дасгупта, президент Інституту світових ресурсів.

Але він не забув зазначити, що багато країн продовжують підштовхувати сильних світу цього об'єднатися, і з певним успіхом. «Найбільша зміна, яку ми спостерігаємо після Паризького саміту, - це зростання кліматичного лідерства країн Глобального Півдня», - сказав він, маючи на увазі країни з низьким рівнем доходу, які часто відчувають на собі непропорційні наслідки глобального потепління.

Грошова проблема

Гроші десятиліттями заважали кліматичній дипломатії. Існують гострі розбіжності щодо того , хто і скільки повинен платити.

Кілька країн - Сполучені Штати, більшість країн Європи, Канада, Австралія та Японія - несуть відповідальність за більшість викидів парникових газів, які спричинили нагрівання планети протягом останнього століття. Але кожна з цих країн по-своєму стверджує, що вони не можуть самотужки оплатити рахунок за глобальне вирішення проблеми.

Вони також стверджують, що Китай, який зараз є другою найбільшою економікою світу і найбільшим забруднювачем довкілля, також повинен виділити гроші на допомогу країнам з низьким рівнем доходу.

Єдиним явним визнанням цього зобов'язання стало створення офіційного Фонду для відшкодування збитків, щоб допомогти бідним країнам впоратися з кліматичними катастрофами, спричиненими викидами парникових газів багатими країнами. Було виділено трохи більше 700 мільйонів доларів, що є краплею в морі від того, скільки коштує навіть одній країні відновлення після однієї кліматичної катастрофи. (Цього тижня Європейська комісія виділила 10 мільярдів доларів на допомогу країнам Центральної Європи у подоланні наслідків останніх повеней).

Нещодавно кілька судів почали розглядати справи, які намагаються покарати промисловість або зобов'язати компанії, що видобувають викопне паливо, допомогти оплатити витрати на боротьбу зі зміною клімату. Але навіть якщо позивачі переможуть, будь-які рішення, швидше за все, будуть прийняті через роки.

Тим часом, витрати на боротьбу зі зміною клімату лягають на плечі країн з низьким рівнем доходу, багато з яких також мають велику заборгованість. За даними Всесвітньої метеорологічної організації, в середньому африканські країни втрачають 5 відсотків своєї економіки через повені, посухи та спеку. Багато з них витрачають до 10 відсотків свого бюджету на боротьбу з екстремальними погодними катаклізмами.

«Для країн, що розвиваються, особливо тих, які знаходяться на передовій кліматичних катастроф, це не просто несправедливість, це зрада довіри і людяності», - сказав Харджит Сінгх, директор з глобальної взаємодії групи активістів під назвою “Ініціатива Договору про нерозповсюдження викопного палива”.

З війною змінюються альянси

Вторгнення Росії в Україну підняло питання енергетичної безпеки на перше місце в порядку денному великих світових держав. Це не лише посилило аргументи на користь переходу на відновлювані джерела енергії, але й змістило фокус уваги багатьох світових лідерів з акценту на відмову від нафти і газу на забезпечення їх достатньої кількості для задоволення своїх енергетичних потреб.

Це також сприяло зростанню статків виробників нафти і газу в усьому світі. У той же час, у всьому світі зросли ціни на продукти харчування і паливо, а разом з ними і голод.

Якщо війна в Україні підірвала економіку енергетичного переходу, то війна в Газі підірвала його політику, посиливши недовіру і перерозподіливши геополітичні прихильності. Гегемонія Заходу у світовій торгівлі, в тому числі викопним паливом, зникає.

І Китай, і Індія, і Туреччина, і Іран - дві групи конкурентів - уклали спритні енергетичні угоди з російським президентом Владіміром Путіним, що дозволило російським нафті і газу вийти на нові ринки, в той час як Європа відвикає від російських енергоресурсів. Сполучені Штати, у свою чергу, намагаються протистояти цій новій динаміці, експортуючи більше власної нафти і газу, ніж будь-коли.

Цього тижня в Організації Об'єднаних Націй світовим лідерам, особливо з 20 найбільших економік, відомих як «Велика двадцятка», ймовірно, нагадають про необхідність згуртуватися навколо кліматичних дій.

Про це у своїй нещодавній промові заявив головний кліматичний чиновник ООН Саймон Стілл, будинок бабусі якого на карибському острові Гренада був зруйнований ураганом «Берил» на початку цього року. «Було б абсолютно неправильно для будь-якого світового лідера, особливо в G20, думати: «Хоча це все неймовірно сумно, зрештою, це не моя проблема», - сказав він.

Найдикішим «диким» фактором у всьому цьому є те, що станеться в листопаді, коли американці підуть на виборчі дільниці.

Під час свого першого президентського терміну Дональд Трамп вивів Сполучені Штати з глобальної кліматичної угоди. Якщо він повернеться до Білого дому, він пообіцяв зробити це знову.

Як нещодавно написав Тім Бентон, співробітник лондонської дослідницької організації Chatham House, « нова адміністрація Трампа обіцяє лише - прямо чи опосередковано - зірвати амбітну, ефективну кліматичну політику в США та за кордоном».

Джерело: https://www.nytimes.com/2024/09/23/climate/climate-diplomacy-fracture.html

Теги:   Китай The New York Times Україна війна Переглядів:   60

Читайте також:

23.09

АМКУ оштрафував "Кернел" і "Контінентал" за придбання активів без дозволу

23.09

США виділили $1 млн для захисту культурної спадщини України

23.09

Світові банки розвитку вклали рекордні $125 млрд у боротьбу зі зміною клімату