Банк "Глобус" видав перший кредит ЕСКО-компанії

Банки 24.09.2024    17:27

Банк "Глобус" видав перший кредит енергосервісній компанії (ЕСКО-компанії) на енергомодернізацію медико-санітарної частини, розташованої в селищі Смоліне (Кіровоградської обл.).

Як повідомила пресслужба банку, першим одержувачем за цією програмою стало ФОП Сокур Наталя Владиславівна, кредит у 3 млн грн виділено на три роки, процентна ставка 7%.

Кредит видано відповідно до угоди про співпрацю між Фондом розвитку підприємництва (ФРП) і банком "Глобус" за Програмою з підтримки фінансування енергосервісних компаній (ЕСКО-компаній). Згідно з умовами програми, ЕСКО-компанії можуть отримати фінансову підтримку в розмірі 20% вартості виконуваних робіт з енергомодернізації. Максимальна сума кредиту за одним енергосервісним договором становить 8 млн грн.

"У невеликих містах України безліч лікарень, шкіл, дитячих садочків, бібліотек, які потребують невідкладних заходів з енергомодернізації. Наша програма сприятиме вирішенню цієї нагальної проблеми", - зазначив голова правління Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон.

Розроблена ФРП програма реалізується в рамках проєкту "Усунення бар'єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО", що фінансується Глобальним екологічним фондом, та виконується за Програмою розвитку ООН (ПРООН).

Своєю чергою, голова правління банку "Глобус" Сергій Мамедов зазначив, що кредитування ЕСКО-компаній дає можливість об'єднати Програму фінансової підтримки ПРООН, програму "Доступні кредити 5-7-9%" і гарантії Фонду розвитку підприємництва. Банкір повідомив, що очолюваний ним банк до кінця 2024 року готовий профінансувати кредити для ЕСКО-компаній на суму 40 млн грн.

"Завдяки співпраці з Фондом розвитку підприємництва вже створено умови для активного розвитку енергосервісних компаній як бізнес-напряму", - зазначив Сергій Мамедов.

Банк "Глобус" зареєстрований у 2007 році. За даними НБУ, на 11 квітня 2023 року акціонерами банку були Олена Сильнягіна (100%), Дмитро Полковський (16,198866%), Євген Варягін (9,899307%), Сергій Мамедов (9,899307%), Андрій Пінчук (9,899307%) і Тарас Лєсовий (3,599748%), які володіють статутним капіталом опосередковано.

Згідно з даними Нацбанку України на 1 травня 2024 року, за розміром загальних активів "Глобус" посідав 26-те місце (9,4 млрд грн) серед 60 банків, що діяли в країні станом на квітень 2024 року. Регіональна мережа налічує 31 відділення.

Теги:   кредит Глобус Банк ЕСКО-компанія Переглядів:   63

Читайте також:

24.09

Дані по ОВДП які знаходяться в обігу на 24 вересня від Нацбанку

24.09

ОТП БАНК зібрав клієнтів МСБ у Львові: обговорювали розподілену генерацію, енергоефективність, сервіси й кредитування

24.09

Курси купівлі та продажу іноземної валюти за картковими операціями банків на 24 вересня