ДБР направило до суду обвинувальний акт на менеджерів ПГЗК Ferrexpo

Ринки 24.09.2024    20:55

Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) скерували до суду обвинувальний акт щодо сімох керівників і посадовців Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК), який належить компанії Ferrexpo, власником якого є колишній народний депутат Костянтин Жеваго, що тимчасово мешкає у Франції та перебуває в міжнародному розшуку на підставі рішення про його заочний арешт.

Згідно з пресрелізом ДБР, перед судом постане керівництво ПГЗК, що належить втікачу-олігарху, оскільки менеджмент привласнив десятки мільйонів гривень.

При цьому уточнюється, що керівництво ПГЗК протягом 2019-2021 років протиправно розпоряджалося корисними копалинами загальнодержавного значення. Не маючи спеціального дозволу на користування надрами, воно незаконно реалізувало тонни мінеральної сировини на майже 80 млн грн.

«Потім через залучені до схеми підприємства перепродали цю ж сировину, але набагато дорожче. Зокрема, топменеджмент продавав без відповідних дозволів щебеневу сировину, яка вироблялася з відходів, видобутих у кар'єрі корисних копалин. Сума оборудки склала понад 370 млн грн», - констатується в повідомленні ДБР.

Фігуранти обвинувачуються за ч. ч. 3, 5 ст. 27, ч. ч. 5 ст. 191, ч. ч. ч. 3,5 ст. 27 ч. ч. 3 ст. 209 КК України. Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років із конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

Своєю чергою, у ПГЗК-Ferrexpo традиційно заявили про свою незгоду з діями правоохоронних органів, зокрема, із заявою Офісу генерального прокурора від 24 вересня 2024 року щодо завершення досудового розслідування у справі про нібито незаконний видобуток і збут корисних копалин на суму 380 млн грн.

«ПГЗК категорично не погоджується з викладеними звинуваченнями», - наголошується в заяві компанії, вважаючи, що підприємство не займалося видобутком або продажем щебеню, а комбінат має дозволи на видобуток залізної руди, яку й видобуває, переробляє та збагачує.

І додається, що слідство не має фактів особистого збагачення підозрюваних представників топ-менеджменту, а з отриманих за збут відсіву коштів підприємство сплачувало податки та збори.

У заяві також переконують, що ПГЗК нібито не перебуває під контролем «підсанкційного мільярдера-втікача», оскільки підприємство належить групі Ferrexpo.

Раніше повідомлялося, що стосовно керівництва ПГЗК проводяться інші слідчі дії. Зокрема, у вересні 2023 року слідчі Нацполіції повідомляли голові правління ПГЗК Віктору Лотоусу про підозру через незаконний видобуток надр на 157 млрд грн, що також призвело до шкоди навколишньому середовищу (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 364-1 Кримінального Кодексу України).

Ferrrexpo AG також заявляла, що відповідно до опублікованої фінансової звітності компанії Ferrexpo Plc станом на 18 квітня 2024 року Fevalotinico SaRL володіє 49,3% ПГЗК. Однак суд в одному зі своїх рішень зазначив, що раніше арешт було накладено на 50,3%-ву частку акцій ПГЗК, а згодом відбулося розмивання (зменшення) акцій Ferrexpo, які належать Fevamotinico SaRL і які, своєю чергою, повністю належать Minco Trust, кінцевим бенефіціарним власником якої є відповідач (Жеваго, відповідач в одній зі справ - ІФ-У).

При цьому суд зазначав, що «дії зі зменшення підконтрольної відповідачу частки в статутному капіталі третіх осіб під час дії ухвали суду про таку заборону прямо суперечить вимогам чинного законодавства та свідчить про недобросовісність поведінки учасників судового процесу».

Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні. Ferrеxpo належить 100% акцій ПрАТ «Полтавський ГЗК», 100%-ва частка ТОВ «Єристівський ГЗК» і 99,9%-ва - ТОВ «Біланівський ГЗК».

https://interfax.com.ua/
 

Теги:   ДБР ПГЗК Ferrexpo Переглядів:   82

Читайте також:

24.09

Нідерланди передадуть Україні три установки Patriot - міністр оборони

24.09

Бермудські острови продемонстрували найбільший підйом у рейтингу провідних фінансових центрів світу

24.09

"Грін Енерджі Токмак" подал до суду позов проти РФ на суму $63,1 млн