Узбекистан і США підписали угоду про співпрацю у митній сфері

Ринки 24.09.2024    13:59

Голова Митного комітету Узбекистану Акмалхужа Мавлонов зустрівся у Вашингтоні із комісаром Митно-прикордонної служби США Троєм Міллером.

За останні 32 роки між Узбекистаном та США вперше проводиться офіційна очна зустріч такого формату між керівниками митних служб двох країн.

Важливі домовленості, досягнуті під час узбексько-американських зустрічей на найвищому рівні у 2018 та 2023 роках, відкрили шлях до розширення взаємної співпраці у всіх сферах.

За даними відомства, зовнішня торгівля Узбекистану товарами США за останні 6 років зросла на 48%. За 8 місяців поточного року цей показник збільшився на 64%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Наголошується, що для збільшення цих показників необхідно стимулювати розширення зовнішньої торгівлі шляхом налагодження взаємної співпраці та обміну інформацією між митними службами обох країн.

Саме тому основна увага на переговорах була зосереджена на таких актуальних питаннях, як моніторинг ризиків на митниці, цифровизація митних процедур та ефективне використання людських ресурсів.

Керівники митних служб двох країн підписали угоду про співпрацю та взаємну допомогу, яка є важливою правовою основою співробітництва у сфері митної справи. Цей документ, який відкриває нову сторінку у взаєминах, забезпечує можливість обміну інформацією між Узбекистаном та США у сфері митної справи та служить подальшому зміцненню співробітництва у боротьбі з незаконним обігом наркотиків, торгівлею людьми, транснаціональними злочинними угрупованнями, відмиванням грошей та ухилення від митниці.

Примітно, що США підписали подібні двосторонні угоди про митне співробітництво лише з 17 країнами із 200 країн світу, а Узбекистан значиться у цьому списку 18 країною.

У ході переговорів детально обговорювалися можливості залучення до Узбекистану фахівців прикордонної та митної служб США, а також можливості підвищення кваліфікації узбецьких фахівців у США.

В ході візиту заплановано ознайомлення делегації Узбекистану з діяльністю Національного таргетингового центру США, Академії кінології, міжнародного аеропорту Сан-Антоніо у Техасі, автоприкордонного митного поста у місті Ларедо на кордоні з Мексикою та міжнародного залізничного пункту пропуску «Техас-Мексика».

https://president.uz/ru/lists/view/7559

 

Теги:   США Узбекистан митна сфера Переглядів:   48

Читайте також:

24.09

«Ліси України» уклало великий договір із Міноборони

24.09

Іспанські фермери вимагають вжити заходів проти надмірного імпорту зерна з України

24.09

Кабмін призначив нового заступника міністра освіти