Google виплатила АІ-стартапу Character.AI $2,7 млрд за ліцензію на використання його технологій

Стартапи 26.09.2024    19:41

Американська Google, що входить до Alphabet Inc., у межах оголошеної в серпні угоди виплатила АІ-стартапу Character.AI близько $2,7 млрд за ліцензію на використання його технологій, пише The Wall Street Journal із посиланням на інформовані джерела.

Водночас основним мотивом для здійснення такої виплати багато хто в Google вважає повернення в компанію її колишнього співробітника й одного із засновників Character.AI Ноама Шазіра, який погодився перейти до Google разом із другим засновником стартапу Деніелом Де Фрейтасом і низкою інших фахівців.

ШІ-фахівці Google не знають, що компанія робитиме з ліцензованими технологіями Character.AI, зазначає WSJ.

За даними одного з джерел газети, Шазір у межах серпневої угоди отримав сотні мільйонів доларів за частку в Character.AI. Зазвичай такі великі суми отримують засновники, які продають компанію цілком або виводять її на біржу.

Угода відбулася у складний момент для стартапу, пише видання. Character.

AI зазнавала фінансових труднощів у зв'язку з високою вартістю розробки за відсутності хороших джерел доходу.

Шазір отримав у Google посаду віцепрезидента і входить до числа трьох керівників розробки нової версії її найпотужнішої ШІ-технології Gemini.

Він був одним із перших кількох сотень співробітників Google, куди спочатку прийшов у 2000 році.

Незабаром після цього Шазір попросив Еріка Шмідта, який очолював тоді компанію, надати йому доступ до тисяч комп'ютерних чипів для розробки штучного інтелекту, який можна порівняти з людським. Той проєкт провалився, проте Шмідт поступово набув упевненості в тому, що Шазір може впоратися з цим завданням.

"Якщо у когось у світі і є шанс це зробити, то в нього", - говорив Шмідт у 2015 році.

У 2017 році Шазір і ще сім фахівців Google опублікували доповідь під назвою "Потрібна лише увага" (Attention is All You Need) про комп'ютерну систему, здатну за запитом передбачати наступне слово в послідовності. Робота стала основою для створення генеративного (який створює контент і використовується, наприклад, у ChatGPT - ІФ-У) ШІ, пише WSJ.

Разом із Де Фрейтасом, який також працював у Google, Шазір взявся за створення чат-бота Meena, здатного вести легкий діалог на різні теми. Шазір вважав, що він зможе замінити пошукову систему Google і принести дохід у трильйони доларів.

Однак керівництво компанії відмовилося випускати чат-бота через побоювання щодо його безпеки та правдивості.

2021 року Шазір і Де Фрейтас покинули Google і запустили Character.AI, який у березні минулого року залучив $150 млн за загальної оцінки в $1 млрд.

Шазір і його колеги розраховували, що люди платитимуть за спілкування з чат-ботами, які можуть давати практичні поради та імітувати знаменитостей на кшталт Ілона Маска. "Це дуже-дуже допоможе багатьом самотнім людям і тим, хто перебуває в пригніченому стані", - заявляв Шазір минулого року.

Цього року він намагався залучити додаткові кошти для Character.AI і вивчав інтерес потенційних покупців, включно з Meta.

Кількість щомісяця активних користувачів (MAU) Character.AI перевищує 20 млн.

WSJ називає Шазіра ШІ-генієм і зазначає, що одну з ключових ролей у його поверненні в Google зіграв співзасновник компанії Сергій Брін.

На одній із нещодавніх конференцій Брін заявив, що Google надто несміливо випускала АІ-застосунки, але тепер розробляє і розгортає їх настільки швидко, наскільки може.

Теги:   Google Alphabet Inc. І-стартап Character.AI Переглядів:   90

Читайте також:

15.07

Alphabet веде переговори про купівлю стартапу Wiz за $23 млрд

02.07

Британський Revolut збільшив виручку на 95%

24.06

Apple обговорила з Meta, Anthropic і Perplexity впровадження їхніх технологій у платформу Apple Intelligence