Міноборони України законтрактувало понад 400 тисяч українських дронів на 2024 рік

Технології 28.09.2024    10:29

"Агентство оборонних закупівель" Міноборони України у 2024 році законтрактувало понад 400 тисяч БПЛА всіх видів - за невеликими винятками, це все дрони українського виробництва, повідомила директорка "Агентства оборонних закупівель" Марина Безрукова.

"У 2024 році ми законтрактували вже понад 400 тисяч БПЛА всіх видів. Від маленьких FPV до дипстрайків, які вражають цілі глибоко в тилу ворога. За невеликими винятками, це все дрони українського виробництва. Лише за останні два тижні ми уклали 21 контракт на дрони на понад 3 млрд грн", - написала вона у фейсбуці.

Водночас Безрукова пояснила, що оскільки "АОЗ" є агентством Міністерства оборони, то це накладає певну специфіку.

"Ми можемо контрактувати лише те озброєння, яке є в переліку, сформованому Генеральним штабом та затвердженому Міністерством оборони. Перелік - це невелика та найбільш пріоритетна частка великої потреби, зібраної від військових, на яку передбачене фінансування. Бо можливості бюджету справді обмежені", - зауважила вона.

Також директорка нагадала, що "АОЗ" може контрактувати тільки те озброєння, яке отримало кодифікацію НАТО і тільки тих виробників, які підтвердили свої виробничі можливості військовим представництвам Міністерства оборони.

За її словами, "АОЗ" перебуває в постійному контакті з виробниками, отримує зворотний зв'язок та ініціює зміни, що спрощують роботу і скорочують час до укладення контракту. Зокрема, Безрукова зазначила, що перевірка військовими представництвами вже суттєво спростилася. Директорка наголосила, що є "ще багато простору, аби зробити процедуру контрактування БПЛА, передбачену нормативною базою Міністерства оборони, простішою та прозорішою".

"На жаль, противники роботи Агенції зараз роблять усе можливе, щоб зруйнувати нашу репутацію. Наприклад, вливаючи гроші в поширення новини про закупівлю Агенцією конкретного БПЛА за завищеними цінами. Хоча насправді ми його взагалі не контрактували. Усе це ознака того, що ми на правильному шляху. І ми будемо раді пройти його разом з виробниками", - наголосила вона.

Теги:   дрон Міноборони України Переглядів:   81

Читайте також:

27.09

COMFY звинуватив "Ябко", Yabluka і "ТехноЇжак" у нелегальному продажу iPhone 16

27.09

Канада і Франція допомагатимуть Україні посилювати захист у кіберпросторі

26.09

Головна технічна директорка OpenAI оголосила про звільнення з компанії