Іспанські фермери взимку виведуть трактори, якщо не вирішать питання з українським зерном

Агро 29.09.2024    11:43

Після блокади порту в Сантандері та протестів у Брюсселі Іспанська спілка фермерів Unión de Uniones анонсувала проведення взимку протестів із тракторами по всій країні, якщо уряд не врегулює питання імпорту зерна з України, повідомила асоціація.

Напруженість в іспанській спільноті зростає через відсутність очікуваних дій з боку уряду. Обурення фермерів викликали заяви міністра сільського господарства Іспанії Луїса Планаса, який відзначив високу якість українського зерна і «розумні ціни» на нього, а також заявив, що Іспанії потрібен імпорт цього зерна. Він також припустив, що зростання витрат тваринництва є результатом завищених очікувань вітчизняних виробників зерна.

У відповідь на ці заяви Union de Uniones заявила, що взимку виведе трактори на вулиці, якщо уряд і влада ЄС не змінять свою позицію щодо імпорту з України.

На думку профспілкових активістів, уряд уже давно мав би звернутися до Європейської Комісії щодо застосування механізмів безпеки, зокрема, щодо запровадження митних зборів на пшеницю та кукурудзу, які імпортує Іспанія з України.

«Ми більше не можемо продавати зерно нижче собівартості та купувати дедалі дорожчі корми», - заявив національний координатор спілки Луїс Кортес і додав, що фермери не можуть і надалі платити за всі політичні угоди, які відбуваються в Європі.

Організація також зажадала введення надійного контролю за якістю імпортованого зерна.

Як повідомлялося, Союз фермерів і тваринників Іспанії Unión de Uniones у середу провів акцію протесту в порту Сантандер із вимогою розв'язати питання про зростання імпорту зернових з України. За інформацією Спілки, імпорт українського зерна у 2023 році становив майже 8,4 млн тонн, а в першій половині 2024 року наблизився до 6,5 млн тонн. Це стало критичним фактором для місцевих фермерів і призвело до зниження цін на національні зернові, починаючи з травня 2022 року на 45%.

Теги:   зерно фермер Іспанія Переглядів:   55

Читайте також:

28.09

Міністр дав нові прогнози на врожай кукурудзи, соняшнику, сої в Україні

26.09

BASF планує урізати дивіденди та розглядає лістинг агробізнесу

25.09

Аграрії подали до ДАР 2505 заявок на держсубсидію