ПриватБанк продав 245 АЗС і 33 земельні ділянки за 696 млн грн

Банки 30.09.2024    13:18

Державний ПриватБанк (Київ) 27 вересня через систему електронних торгів OpenMarket (ДП "СЕТАМ" Міністерства юстиції) реалізував 245 станцій АЗС, а також 33 земельні ділянки за 695,92 млн грн, свідчить інформація СЕТАМ.

Ім'я покупця не розкривається, згідно з оприлюдненими даними, сплачена за лот сума на 0,3% більша за стартову ціну - 693,92 млн грн.

Агентство "Інтерфакс-Україна" очікує відповіді на запит до ПриватБанку для з'ясування деталей угоди.

Пресслужба СЕТАМ уточнила, що продані об'єкти розташовані у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській та Чернівецькій областях.

В описі всіх 278 об'єктів зазначено, що їхній стан незадовільний.

Переможець торгів зобов'язаний протягом 10 робочих днів подати до Антимонопольного комітету України (АМКУ) спільну з банком заяву про надання дозволу на концентрацію. У разі відмови регулятора в наданні дозволу на концентрацію торги буде скасовано з поверненням сплачених коштів.

"Покупець нараз невідомий. На 99% це хтось з діючих операторів. 1% залишу на якесь диво типу оптових операторів. Також треба розуміти, що по факту йдеться про земельні ділянки, будівництво нового невеличкого комплексу коштуватиме від $500 тис. Якщо навіть йдеться про 50 АЗК, це $25 млн. Це на додачу до сплачених $17 млн", - поділився припущеннями директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн у фейсбуці.

Коментуючи цю угоду, він висловив думку, що у зв'язку з розташуванням більшості об'єктів у віддалених населених пунктах і майже повної їхньої відсутності в містах, АЗС не зможуть згенерувати виручку, необхідну для прибуткової роботи.

"Від представників діючих мереж доводилося чути, що з майже 280 об'єктів перспективу мають 20-30", - зазначив Куюн.

Як повідомлялося, Центральний апеляційний господарський суд у листопаді 2023 року задовольнив скаргу Привату про скасування судової заборони на повернення 245 АЗС від компаній, пов'язаних із колишніми власниками держбанку.

ПриватБанк 2016 року на виконання вимог Національного банку України перед націоналізацією перевів собі на баланс 248 АЗС шляхом звернення стягнення на предмети іпотеки. Водночас банк зобов'язувався поліпшити якість кредитного портфеля.

Наступним кроком менеджменту держбанку стала передача об'єктів у фінансовий лізинг компаніям з орбіти групи "Приват", уклавши 22 договори лізингу з 15 лізингоодержувачами, які, своєю чергою, передали АЗС у суборенду іншим компаніям тієї ж групи.

Згідно з думкою юристів ПриватБанку, первісна постановка на баланс з подальшою передачею в лізинг була здійснена з порушеннями законодавства.

У перші роки компанії групи Ігоря Коломойського здійснювали платежі за взятими на себе зобов'язаннями, проте вже у 2018 році скоротили лізингові платежі, а згодом припинили їх зовсім.

У 2019-2020 роках Приват почав процес розірвання цих договорів і повернення АЗС під свій контроль у зв'язку з невиконанням умов одержувачами фінлізингу.

За даними Нацбанку України, на 1 серпня цього року за розміром загальних активів ПриватБанк посідав 1-ше місце (895,26 млрд грн) серед 62 банків, що діяли в країні. Чистий прибуток фінустанови за 7 місяців поточного року становив 37,16 млрд грн.

Теги:   ПриватБанк АЗС OpenMarket Переглядів:   87

Читайте також:

30.09

Курси купівлі та продажу іноземної валюти за картковими операціями банків на 30 вересня

30.09

Облікові курси банківських металів на 30 вересня від Нацбанку

30.09

Курси валют у банках Києва, Одеси, Львова та Харкова