Імовірність рецесії в США становить 30%

Ринки 01.10.2024    18:26

Імовірність рецесії в Сполучених Штатах у 2025 році невелика завдяки початку пом'якшення грошово-кредитної політики Федеральної резервної системи (ФРС), при цьому ослаблення ринку праці та зростання проблемних кредитів можуть стати серйозною загрозою, вважають економісти Американської банківської асоціації (America , ABA).

Експерти оцінили шанси спаду американської економіки наступного року лише у 30%, йдеться у піврічному звіті ABA. На їхню думку, Федрезерву, швидше за все, вдасться досягти так званої "м'якої посадки", за якої високі відсоткові ставки успішно призводять до уповільнення інфляції, не викликавши при цьому рецесії.

Випадки "м'якої посадки" історично рідкісні, зазначає MarketWatch. Зазвичай підвищення ставок для охолодження економіки провокує рецесію.

Особливу тривогу в економістів викликає ситуація на ринку праці, оскільки компанії останнім часом різко скоротили кількість відкритих вакансій та прийом на роботу нових співробітників. Рівень безробіття зріс до більш ніж трирічного максимуму 4,2%.

Люк Тіллі, голова консалтингової групи в ABA, пояснює зростання безробіття збільшенням кількості людей, які входять до складу робочої сили. Рівень звільнень тим часом залишається близьким до історичних мінімумів. За оцінками економістів банківської асоціації, безробіття досягне піку 4,4% наступного року, після чого почне знижуватися.

Ще один привід для занепокоєння – посилення боргового навантаження на американські сім'ї із низькими доходами після кількох років високої інфляції. Це призводить до збільшення частки прострочених платежів за кредитними картками, автокредитами та іншими видами споживчого кредитування. На споживчі витрати припадає понад дві третини ВВП США.

Однак частка кредитів із простроченими платежами все ще нижча за середній довгостроковий рівень, і серйозного тиску на економіку варто очікувати лише у разі його суттєвого підвищення, сказав Тіллі.

Теги:   США рецесія Переглядів:   67

Читайте також:

01.10

Азербайджан наростив поставки газу в Італію

01.10

Мита ЄС на китайський імпорт загрожують банкрутством європейських виробників фарб

01.10

Власник EVA спрямує 133,8 млн грн на дивіденди