Інститут Житла досліджуватиме муніципальне житло в пілотних регіонах – директорка

Ринки 01.10.2024    21:12

Інститут Житла (Housing Institute), старт роботи якого озвучено восени, буде зосереджений на аналітичній роботі, першим проєктом є дослідження муніципального житла в пілотних регіонах, повідомила директорка інституту Аліна Москаленко агентству "Інтерфакс-Україна".

Як уточнила Москаленко, створення Housing Institute ініціювала Норвезька рада у справах біженців в Україні (NRC). Юридично Інститут Житла є його структурою, узгоджено перший етап роботи установи до кінця 2025 року.

"Ми рухаємося як внутрішній проєкт NRC і залучаємо різних донорів до окремих напрямів діяльності. Старт проєкту відбувся за підтримки УВКБ ООН, МОМ, які також виступили нашими технічними партнерами. На наступних етапах ми залучатимемо донорів для вирішення конкретних оперативних завдань - чи то дослідження, чи розробка" нормативно-правового акту, проведення комунікаційно-інформаційних кампаній із населенням чи розробка медіаресурсу", - розповіла Москаленко.

Інститут Житла буде зосереджений на дослідженнях, допомозі у розробці нормативних актів та розвитку житлових рішень, зокрема внутрішньо переміщених осіб та інших постраждалих від війни в Україні. За її словами, вже розпочалося дослідження сектору муніципального житла з максимально широкими методами отримання інформації, включно з активною комунікацією у громадах для розуміння проблематики на місцях.

"Головне питання – як органи місцевого самоврядування знаходять рішення для житлових потреб на місцях. Якщо в них немає житлового фонду, який зперебуває у власності територіальної громади, так званого комунального фонду житла, вони мають залучати донорів, шукати інвестиції, використовувати механізми державно-приватного партнерства, міжнародної технічної допомоги та інших інструментів, щоб нарощувати свої ресурси або надавати, наприклад, землі комунальної власності на пільгове користування, стимулювати створення так званих кохаузингів, житлових чи житлово-будівельних кооперативів. Механізмів справді багато, і громада має ці рішення продукувати", - наголошує Москаленко. За її словами, аналізуватиметься не тільки житлова нерухомість, що є в комунальній власності, а й об'єкти, які після реконструкції можна переобладнати в житло. "І навіть об'єкти, які не будуть житловим фондом, але передбачені для екстрених, кризових випадків, є тимчасовими житловими рішеннями", - додала вона.

До кінця року буде проведено аналіз у пілотних регіонах. На цьому етапі йдеться про затвердження критеріїв, за якими буде проведено відбір громад. Інститут Житла має на меті серед охочих громад обрати ті, які наразі не мають достатньо досвіду роботи з міжнародними партнерами, але на території яких проживає велика кількість ВПО, які мають програми комплексного розвитку або активно працюють над їх формуванням, а головне – велике бажання розвивати свою громаду.

"В Україні є активні громади, які вміють налагоджувати ефективні партнерські відносини з донорськими організаціями та громадами інших країн. Але таких громад має ставати більше, ми як Інститут маємо формувати ці нові навички", - пояснила логіку відбору пілотних регіонів Москаленко.

Крім того, експерти NRC вже у складі Housing Institute продовжують брати участь в обговоренні законодавчих змін. Зокрема, вони вже були залучені до розроблення проєкту закону України "Про основні засади житлової політики", який має прийти на заміну Житловому кодексу та вже готується до передачі на розгляд парламенту. Наразі працюють над проєктом закону про соціальне житло.

Москаленко також озвучила ідею запуску медіа та бібліотеки у складі Housing Institute, аргументуючи необхідність цього дефіцитом професійної літератури на тему житлової політики.

"В Україні на законодавчому рівні чітко розмежовані житло та містобудування, тобто у нас розселення та містобудування – окремі сфери, а в Європі такого поділу немає, там housing розуміється як повний цикл. Ми привозимо з колегами із міжнародних зустрічей літературу, збираємо свою колекцію, на основі якої можна писати певні аналітичні матеріали та продукувати нові ідеї у нашій країні. Ми хочемо цю літературу оцифрувати та зробити її на нашому сайті загальнодоступною”, – пояснила Москаленко.

Вона додала, що для деяких видань Housing Institute вже є право розповсюдження, наприклад, на літературу, подаровану Барселонською міською радою.

Теги:   Інститут Житла муніципальне житло Переглядів:   95

Читайте також:

01.10

Франко-німецький оборонний концерн KNDS відкрив у Києві дочірнє підприємство

01.10

Імовірність рецесії в США становить 30%

01.10

Азербайджан наростив поставки газу в Італію