Goldman Sachs: конфлікт з Іраном може підвищити вартість нафти на $20

Нафта і газ 04.10.2024    16:11

Ціни на нафту можуть підскочити на $20 у разі, якщо Ізраїль завдасть удару по нафтовій інфраструктурі Ірану, вважають аналітики Goldman Sachs Group.

"Якщо видобуток нафти в Ірані скоротиться на 1 млн барелів на добу на тривалий час, це призведе до пікового стрибка цін на нафту приблизно на $20 за барель наступного року", - сказав глава відділу досліджень світових сировинних ринків у Goldman Sachs Даан Струйвен в інтерв'ю CNBC.

Такий прогноз передбачає, що ОПЕК+ не втручатиметься, щоб компенсувати скорочення видобутку Іраном, додав він. Якщо це станеться, нафтові котирування зростуть слабкіше, трохи менше ніж на $10 за барель, зазначив експерт.

За майже рік конфлікту на Близькому Сході поставки нафти з регіону практично не постраждали, зазначає CNBC. Однак після ракетного удару Ірану по Ізраїлю різко підвищилися побоювання, що у відповідь ізраїльські військові можуть атакувати об'єкти ядерної або нафтової інфраструктури Ірану. За різними оцінками, Іран видобуває від 3,4 млн до 4 млн барелів нафти на добу.

Іншим ризиком є закриття Іраном проходу суден через Ормузьку протоку, через яку проходять приблизно 20% світових поставок нафти, за даними Міненерго США.

"У разі повномасштабної війни котирування Brent цілком можуть перевищити $100 за барель, а в разі закриття протоки ціни можуть злетіти до $150 за барель", - написали експерти BMI (входить до групи Fitch).

Теги:   Goldman Sachs нафта Іран Переглядів:   60

Читайте також:

02.10

Поставки азербайджанського газу в Італію зросли на 6,4%

01.10

ADNOC купує хімкомпанію Covestro за 11,7 млрд євро

01.10

Литва скоротила імпорт газу майже на третину