Румунія просить заборонити імпорт українських яєць

Агро 05.10.2024    17:25

Міністерство сільського господарства та розвитку Румунії підтримало пропозицію Болгарії щодо заборони імпорту яєць з України з 23 вересня в Раді AgriFish і вже звернулося до Європейської Комісії з проханням знайти рішення для захисту європейських фермерів від демпінгових цін, що практикуються Україною, повідомляється на офіційному сайті міністерства.

«Потрібне втручання Єврокомісії щодо українського імпорту яєць і м'яса птиці з огляду на той факт, що на наших фермерів поширюються певні умови щодо вирощування птиці, які припускають набагато вищі витрати порівняно з витратами фермерів «з-за меж Європейського Союзу. Ми чекаємо на швидке рішення Єврокомісії, але доводжу до фермерів, що ми готові застосувати механізм ліцензування імпорту, який ми вже успішно застосували в разі імпорту зерна, цукру та борошна», - цитується на сайті міністр сільгоспрозвитку Флорін Барбу.

Як повідомлялося, міністр сільського господарства і продовольства Болгарії Георгій Тахов на засіданні Ради ЄС із сільського господарства та рибальства в Брюсселі 24 вересня заявив, що Європейська Комісія має заборонити імпорт до Болгарії яєць українського походження, оскільки це негативно впливає на місцеве виробництво країни.

За його інформацією, за перші шість місяців 2024 року імпорт Болгарією яєць з України сягнув 2,618 тис. тонн, що є п'ятикратним зростанням у річному обчисленні. При цьому, заявлені імпортні ціни значно нижчі за ціни на болгарські яйця, що чинить серйозний тиск на ціни на внутрішньому ринку.

Тижнем раніше Асоціація промислового птахівництва Болгарії поінформувала уряд про 400%-ве зростання імпорту яєць з України у 2024 році. Асоціація стверджує, що імпортне мито не працює - воно становить лише 5% оптової ціни яєць, тому не змогло стримати потік імпорту. Навпаки, з моменту його введення поставки яєць з України зросли. У травні до Болгарії було імпортовано близько 311 тонн яєць, тоді як у липні лише два регіони - Велико Тирново та Добрич - побачили на своїх ринках 432 тонни.

Асоціація промислового птахівництва Болгарії зажадала, щоб уряд звернувся до Єврокомісії і зажадав протягом 120 днів ввести заборону на імпорт українських яєць. Якщо їхні вимоги не будуть виконані, вони готові почати масовий мітинг.

Теги:   яйця імпорт заборона Румунія Переглядів:   60

Читайте також:

05.10

Експорт агропродукції з України у вересні скоротився на 11,8%

04.10

Експорт зернових з України на початок жовтня склав 10,6 млн тонн - Мінагрополітики

04.10

Україна зберегла лідерство на світовому ринку соняшникової олії з часткою 42% - "УкрАгроКонсалт"