Обсяги страхування аграрних ризиків в Україні за три роки скоротилися в 5 разів

Агро 07.10.2024    21:28

Обсяги страхування аграрних ризиків за останні три роки скоротилися вп'ятеро, зазначалося на зустрічі фахівців Міністерства аграрної політики та продовольства України і представників страхового ринку, в якій взяла участь Ліга страхових організацій України (ЛСОУ). Як зазначається на сайті ЛСОУ, так, згідно зі статистикою НБУ, у 2015-2021 рр. сума страхових платежів за добровільним видом «страхування сільськогосподарської продукції» в середньому становила 243-245 млн грн, у 2022 році - 80,7 млн грн, а у 2023 році - 53,1 млн грн. Що свідчить про незначність страхування аграрних ризиків за значущості та питомої ваги галузі в структурі внутрішнього продукту країни.

«Ми вважаємо, що зміна попиту на аграрне страхування корелюється з обсягами державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників. Насамперед ідеться про кредитування та механізм часткової компенсації відсоткової ставки за банківськими кредитами, коли аграрії отримували доступ до кредитування завдяки страхуванню аграрних ризиків», - зазначає президент ЛСОУ Віктор Берлін.

При цьому підкресливши, що у воєнний час найбільшої підтримки потребують невеликі фермерські підприємства, і впровадження механізмів стимулювання аграрного страхування є одним з елементів фінансової підтримки їхнього бізнесу.

Наразі ЛСОУ наразі аналізує проблематику агрострахування з метою насамперед виявити бар'єри, які заважають розширенню кількості страховиків-учасників програм страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

Теги:   агро страхування Переглядів:   46

Читайте також:

07.10

"Контінентал Фармерз Груп" завершив обмолот соняшнику з врожайністю та олійністю вищими за планові

07.10

Зеленський підписав закон "Про виноград, вино та продукти виноградарства"

06.10

Аграрії України на 4 жовтня намолотили 56,6 млн тонн врожаю