Ferrexpo збільшила виробництво окатишів на 42%

Металургія 08.10.2024    11:45

Гірничорудна компанія Ferrexpo plc із основними активами в Україні в січні-вересні поточного року виробила 4 млн 567,168 тис. тонн окатишів, що на 41,9% більше, ніж за аналогічний період минулого року (3 млн 218,273 тис. тонн).

Згідно з пресрелізом у понеділок, Ferrexpo в третьому кварталі поточного року випустила 1 млн 269,727 тис. тонн окатишів, що на 14,4% нижче показників попереднього кварталу (1 млн 483,468 тис. тонн).

Водночас загальне виробництво товарної продукції (окатиші та залізорудний концентрат) за дев'ять місяців-2024 зросло на 47,5% до аналогічного періоду 2023 року, до 5 млн 125,034 тис. тонн із 3 млн 474,860 тис. тонн. Зокрема, випуск товарного концентрату склав 557,866 тис. тонн проти 256,587 тис. тонн у січні-вересні-2023.

Крім того, уточнюється, що компанія, зокрема, за дев'ять місяців-2024 виробила 326,168 тис. тонн DR-окатишів (за дев'ять місяців-2023 не виготовляла), 3 млн 780,610 тис. тонн окатишів преміум-класу і 460,390 тис. тонн інших окатишів.

У пресрелізі наголошується, що протягом кварталу група успішно експлуатувала одну-дві лінії огрудкування (з чотирьох), приділяючи особливу увагу випуску продукції більш високої якості. Протягом третього кварталу тривало виробництво окатишів DR, загалом було здійснено три поставки двом клієнтам.

Коментуючи результати діяльності групи, тимчасовий виконавчий голова Лусіо Дженовезе (Lucio Genovese) констатував, що третій квартал для компанії став дуже складною операційною та макроекономічною ситуацією.

"Як ми наголосили в проміжних результатах, вимога імпортувати 80% нашої е/е від наших західних сусідів залишається чинною, і високі тарифи, що виникають унаслідок цього, продовжують чинити негативний вплив на наші витрати. Ситуація ускладнюється підвищеними ставками на морські перевезення і додатковими витратами зі страхування від військових ризиків", - зазначив Дженовезе.

За його словами, щоб пом'якшити тиск на рентабельність, стратегія групи полягала в тому, щоб зосередитися на продажу більш якісної залізорудної продукції клієнтам, які перебувають у безпосередній географічній близькості. Це передбачало розширення клієнтської бази та продажу окатишів DR преміум-класу в регіоні MENA.

Топменеджер наголосив, що здатність швидко адаптуватися до сучасних викликів є свідченням гнучкості, яка закладена в операційну модель. Це дало змогу незначно знизити вплив як вищезгаданих чинників, так і більш низьких цін на залізну руду, коли падіння еталонної ціни на 65% Fe на короткий час протестувало рівні підтримки цін у $100/тонна протягом кварталу, сягнувши дна на рівнях, що спостерігалися востаннє у 2022 році.

Водночас Дженовезе наголосив на певних позитивних змінах на ринку наприкінці звітного періоду: ціни почали відновлюватися на тлі поліпшення настроїв, викликаного оголошеннями про заходи економічного стимулювання в Китаї.
Зі свого боку фінансовий директор групи Микола Кладієв зазначив, що сукупний ефект набагато нижчих цін на залізну руду і вищих виробничих витрат чинив суттєвий тиск на прибуток у третьому кварталі.

"Високі тарифи на е/е, на які я вказував у проміжний період, продовжують зростати і збільшувати наші витрати C1 порівняно з початковим періодом. Цього року ми також продовжували спостерігати підвищені ставки фрахту і додаткові премії зі страхування від військових ризиків. У відповідь ми прагнули стримувати витрати, де це можливо, і управляти своїми грошовими коштами (cash position), які на кінець третього кварталу залишалися на рівні близько $100 млн", - пояснив фіндиректор.

Він також повідомив, що останні дні вересня китайські заходи стимулювання, зокрема, зняття обмежень на купівлю житла, надали довгоочікувану підтримку цінам на залізну руду.

"Песимізм щодо цін на залізну руду, схоже, наразі вщух, проте нещодавня волатильність у третьому кварталі не дає жодної впевненості в тому, що ціни залишаться на цьому рівні або покращаться надалі. Ми продовжимо зберігати пильний підхід до наших фінансових і операційних показників до кінця року", - резюмував Кладієв.

Як повідомлялося, Ferrexpo у 2023 році виробила 3,845 млн тонн окатишів, що на 36,5% менше, ніж у 2022 році.
Ferrеxpo належить 100%-ва частка ТОВ "Єристівський ГЗК", 99,9%-ва - ТОВ "Біланівський ГЗК" і 100% акцій ПрАТ "Полтавський ГЗК".

Теги:   Ferrexpo виробництво окатиш Переглядів:   62

Читайте також:

05.10

"Запоріжкокс" наростив випуск продукції на 2%

03.10

Виробництво міді у світі перевищуватиме попит у 2024-2025 рр. - прогноз

02.10

"Запоріжсталь" наростила випуск прокату на 26,7%