"Ліси України" наростило продаж деревини на 7%

Ринки 08.10.2024    18:08

Державне підприємство "Ліси України" у січні-вересні 2024 року наростило обсяг реалізації деревини до 9,3 куб м, що на 6,9% більше, ніж за аналогічний період 2023 року, повідомив генеральний директор підприємства Юрій Болоховець у телеграм-каналі.

"У черговий раз переконуємося у правильності рішення про відмову від переробки. Цього року ми більше не утримуємо нерентабельні цехи, активніше продаємо ресурси на ринок за цінами, що визначаються біржовими торгами", - наголосив він.

За інформацією Болохівця, драйвером зростання продажу стала кругла деревина – її обсяг реалізації збільшився на 562 тис. куб. м до 4,4 млн. куб. м. У грошовому вираженні, порівняно з минулим роком, кругла деревина принесла додаткові 2,1 млрд грн.

Водночас з'явилися й інші фактори, що призвели до зменшення доходів, повідомив він. Серед них – падіння цін дрова промислового використання, що скоротило надходження коштів порівняно з минулим роком приблизно на 330 млн грн. При цьому зросла вартість послуг підрядників, а відповідно й витрати на заготівлю (замість тіньового бартеру тепер прозорі відносини на базі ринкових розцінок), пояснив гендиректор ДП.

"Лесам України" вдалося утримати чистий прибуток на рівні минулого року - 2,6 млрд грн, а також рівень рентабельності понад 15%", - констатував Болоховець.

При цьому держпідприємство більш ніж удвічі збільшило безкоштовні постачання деревини ЗСУ – до 305 млн грн. Завдяки відмові від переробки "Ліси України" отримали додаткові ресурси для допомоги фронту, підвищили зарплати працівникам нижчої ланки, збільшили інвестиції в основні фонди та формування ринку заготівельних послуг, додав керівник ДП.

"Протягом усього року середня ціна на лісоматеріали повільно, але стабільно знижувалася. Проте я сподіваюся, що за підсумками чотирьох кварталів ми перевершимо торішні економічні показники. Процес трансформації допоможе компанії стати сильнішою і у нас з'явиться міцна основа для зростання в наступні роки", - резюмував гендиректор "Ліси України".

Як повідомлялося, в Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її рамках уже запроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року у низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", що містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дозволяє перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків та сертифікатів походження лісоматеріалів. Крім того, ДП "Ліси України" розпочало пілотний проєкт із закупівлі послуг із заготівлі деревини через електронний майданчик Prozorro.

Теги:   деревина Ліси України Переглядів:   77

Читайте також:

08.10

Міжнародні резерви Грузії знизилися на 6%

08.10

Роздрібний продаж в єврозоні в серпні зріс на 0,2% м/м

08.10

LG Electronics знизив операційний прибуток на 21%