Прем'єр Хорватії Пленкович запевнив у продовженні підтримки України

Ринки 09.10.2024    20:04

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович під час відкриття саміту «Україна - Південно-Східна Європа» в Дубровнику запевнив у продовженні підтримки України, яка потерпає від російської агресії.
«Сьогодні я хочу зосередитися на трьох моментах. Перше - це постійна допомога Хорватії Україні, друге - відносини країн Південно-Східної Європи з Україною, і третє - чому Україна, яка потерпає від агресії Росії, має значення для світу і того, як ми поводимося в міжнародному співтоваристві», - сказав він під час вступного слова на саміті “Україна - Південно-Східна Європа” в Дубровнику в середу.
Глава уряду зазначив, що загальна сума допомоги Хорватії з лютого 2022 року становила близько 300 млн євро. Крім того, Хорватія прийняла близько 30 тис. українських біженців, а також українських поранених солдатів, які проходять реабілітацію в центрах для ветеранів і спеціалізованих лікарнях.
«У цьому контексті президент Зеленський і я підписали угоду про довгострокову співпрацю та підтримку між Хорватією та Україною, яка закладає основу наших відносин на довгі роки вперед, і її зміст відповідає тому, що, на нашу думку, ми можемо зробити якнайкраще», - наголосив Пленкович.
За його словами, «це природний рефлекс Хорватії як країни, яка в минулому пережила агресію і війну з набагато меншою міжнародною допомогою, сьогодні встати поряд із країною, яка захищає ті самі цінності свободи, демократії та миру».
«Ми вважаємо, що це правильно, і я пишаюся тим, що сьогодні ми всі зібралися, щоб підтвердити нашу спільну підтримку України», - заявив Пленкович.
Прем'єр зазначив, що Україна підтримала Хорватію 1991 року, ставши однією з перших країн, які визнали Хорватію на міжнародному рівні, її незалежність, а також забезпечила країну військовою технікою і зброєю.
«Сьогодні Хорватія підтримує Україну з рівною силою і допомогою», - підкреслив Пленкович.

 

Теги:   Україна Пленкович Прем\'єр Хорватії Переглядів:   57

Читайте також:

09.10

«Ліси України» оголосило тендер на ОСЦПВ

09.10

Туреччина виділила Україні одну тисячу ліцензій на перевезення в/з третіх країн

09.10

"Миколаївелектротранс" оголосило тендер на ОСЦПВ