Active Group і Experts Club випустили дослідження про приватні медичні лабораторії України

Фармацевтика 10.10.2024    13:48

Послугами приватних медичних лабораторій від п'яти до 10 разів на рік користуються близько 7,7% українців, менше п'яти разів на рік приватними лабораторіями користуються 32,7% українців.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного соціологічною компанією Active Group разом з аналітичним центром Experts Club.

Згідно з дослідженням, менше одного разу на рік приватні лабораторії відвідують 34,8% респондентів, не відвідують узагалі 22,5% українців.

До топ-10 найбільш відвідуваних за останні два роки лабораторій в Україні увійшли Synevo, яку відвідували 39,5% респондентів, «Діла» (15,5%), «Ескулаб» (9,3%), Invivo (6,1%), «Дніпролаб» (4,8%), «Медіан» (2,5%), «Медлаб» (4,5%), ДНК-лабораторія (2,3%), «Юнімед» (2,3%) та «Нова діагностика» (2%).

Водночас 51,4% респондентів взагалі не відвідували приватні медлабораторії.

Відповідаючи на запитання, які аспекти роботи приватних лабораторій потребують поліпшення, 69,8% респондентів відповіли, що це вартість послуг, 31,8% - точність результатів, 15,2% - швидкість обслуговування, 12,5% - умови в лабораторії, 11,8% - ввічливість персоналу.

Дослідження було проведено в липні індивідуальним інтерв'ю. У дослідженні взяли участь 600 респондентів.

За словами засновника дослідницької компанії Active Group Андрія Єременка, збільшення кількості приватних медичних лабораторій в Україні вказує на системне зростання попиту на їхні послуги. При цьому конкуренція між лабораторіями позитивно впливає на якість і вартість аналізу.

Він прогнозує, що в майбутньому ринок продовжуватиме розвиватися, що полегшить відкриття нових лабораторій і поліпшення наявних. Це, своєю чергою, збільшить конкуренцію, що ще більше знизить ціни та підвищить якість медичних послуг.

Зі свого боку, засновник інформаційно-аналітичного центру Experts Club Максим Уракін підкреслив, що дослідження підтверджує тенденцію до збільшення попиту на послуги приватних медичних лабораторій серед українців.

«Дані опитування вказують на збільшення довіри до приватного медичного сектору та його можливостей. Водночас високий рівень конкуренції на ринку стимулює лабораторії для запровадження інновацій, підвищення точності діагнозу та покращення обслуговування клієнтів. Ця тенденція є позитивним сигналом для всіх учасників ринку, бо підвищення якості медичних послуг та доступність для більшої кількості людей сприяє загальному покращенню здоров'я населення України», - вважає засновник Experts Club.

Теги:   медицина Active Group Позний Уракін Experts Club Переглядів:   68

Читайте також:

10.10

МОЗ планує запровадити вакцинацію від папіломавірусу до календаря щеплень із 2025 року

09.10

Асоціація «М’ясної галузі» про катастрофічну ситуацію у м’ясній галузі та свинарстві та вакцинопрофілактику АЧС

08.10

Rivus планує залучити понад $250 млн на IPO