МОЗ планує запровадити вакцинацію від папіломавірусу до календаря щеплень із 2025 року

Фармацевтика 10.10.2024    09:13

Міністерство охорони здоров'я планує з 2025 року ввести в національний календар щеплень вакцинацію від папіломавірусу, повідомив перший заступник міністра охорони здоров'я Сергій Дубров.

"Ми докладаємо максимальних зусиль, щоб уже 2025 року в календарі щеплень з'явилася вакцинація від вірусу папіломи людини. Ми виносимо на внутрішнє узгодження зміни до календаря вакцинації", - сказав він під час конференції "Актуальні питання репродуктивного здоров'я в умовах демографічної кризи" в Києві в понеділок.

Дубров наголосив, що внесення вакцини від папіломавірусу до календаря вакцинації "це вкрай важливий крок для зменшення кількості раку шийки матки, багато розвинених країн світу мають цю вакцинацію в календарі щеплень". Він зазначив, що "є попередні домовленості з Мінфіном, це основний наш камінь спотикання".

Також Дубров повідомив, що МОЗ планує з 2025 року запровадити обов'язковий скриніг на рак шийки матки згідно з рекомендаціями ВООЗ. Зокрема, згідно з планами МОЗ, із 2025 року у віці 21-35 років будуть проходити опитування кожні п'ять років для виявлення ризиків, а в разі виявлення ризиків проходити ПАП-тест, водночас жінки, старші за 30-35 років, будуть проходити ПАП-тест кожні 10 років до досягнення 55-річного віку.

Теги:   МОЗ вакцинація щеплення папіломавірус Переглядів:   64

Читайте також:

09.10

Асоціація «М’ясної галузі» про катастрофічну ситуацію у м’ясній галузі та свинарстві та вакцинопрофілактику АЧС

08.10

Rivus планує залучити понад $250 млн на IPO

07.10

AstraZeneca виплатить до $2 млрд CSPC за ліцензію на ліки від холестерину