"Дочки" Kronospan в Україні отримають EUR30 млн кредиту ЄІБ на газову генерацію 30 МВт

Банки Енергетика 14.10.2024    12:54

Австрійський виробник листових матеріалів з деревини Kronospan планує до кінця цього року залучити EUR200 млн кредиту Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), EUR30 млн із яких спрямують його українським "дочкам" на установку газопоршневих станцій потужністю 30 МВт, повідомила генеральна директорка "Кроноспан УА" Наталя Покінська.

"Ми працюємо в пакеті фінансування з ЄІБ. Група компаній "Кроноспан" працює над отриманням кредитів приблизно на EUR200 млн, із яких EUR30 млн ми плануємо використати в Україні", - сказала вона в коментарі Енергореформі в кулуарах конференції "Енергія бізнесу" від Forbes у середу.

За її словами, ці кошти планується використати насамперед на встановлення газопоршневих станцій на підприємствах групи в Рівному та Нововолинську потужністю 30 МВт. Це має забезпечити їхні енергетичні потреби, а також, можливо, потреби фотовольтаїчних установок.

"Мета наша - до кінця цього року підписати кредити і брати кошти на реалізацію проєктів", - зазначила Покінська, вона наголосила, що гроші для їхнього започаткування було надано материнською компанією, але без залучення кредитних коштів компанія не могла б реалізувати такі проєкти.

Також вона повідомила, що ще 2022 року, після перших значних відключень е/е, компанія закупила і встановила перші газопоршневі станції потужністю 11 МВт.

"Зараз ми розуміємо: для того, щоб бути енергонезалежними, нам потрібно ще близько 30 МВт таких газових потужностей (потужність енергоспоживання 40 МВт - ЕР), які будуть виробляти е/е. І для цього вже з березня ми робимо проєкт газової генерації на подальші 30 МВт. Це дуже великі потужності, по 10 блоків, які будуть встановлені в Нововолинську та Рівному", - пояснила Покінська.

Вона звернула увагу, що дизель-генератори не є рішенням для компанії з огляду на потужність енергоспоживання, а СЕС не можуть забезпечити необхідний стабільний графік енергозабезпечення. Розглядався такий варіант, як СНР-установки (когенераційні), але вони обходяться набагато дорожче.

"Для того, щоб встановити такі установки, потрібно приблизно EUR80 млн на наші потужності", - уточнила гендиректорка "Кроноспан УА".

У коментарі вона звернула увагу, що, на жаль, в Україні немає відповідного виробництва газової генерації, і "українські компанії стоять у черзі для того, щоб отримати це обладнання".

Вона також прокоментувала питання про позицію компанії при можливому підвищенні на 3,5% військового збору, зазначивши, що "працівники цього не відчують".

"Ми щороку індексуємо заробітну плату на 10% і більше. Коли в нас знову буде розгляд цього питання, ми будемо компенсувати підвищення зборів. Можемо не встигнути зараз це зробити, оскільки в нас це щороку відбувається в певну дату. Але це буде зроблено, я переконана, тому що ми повинні бути конкурентними і дбати про наших працівників, щоб вони не виїжджали за кордон", - описала ситуацію керівниця "Кроноспан УА".

Крім того, вона повідомила, що дефіцит кадрів у логістичному відділенні компанії сягає 10%, на виробництвах він перевищив цей показник.

«Якщо ми поговоримо про меблеве виробництво, тобто це наші клієнти, то кожен із них, мабуть, відчуває нестачу персоналу більш ніж у 10% для того, щоб вони, наприклад, закрили свої замовлення на експорт», - зазначила Покінська.

Як повідомлялося, група Kronospan має в Україні деревообробні підприємства «Кроноспан УА» (Волинська обл.) і «Кроноспан Рівне» (Рівненська обл.). У 2023 році ввела в експлуатацію логістичний центр у с. Калинівка (Київська обл.) з інвестиціями понад EUR20 млн.

У липні 2023 року повідомлялося, що загальний обсяг інвестицій групи в українську деревообробну промисловість перевищив EUR900 млн (і власних коштів, і фінансових установ, зокрема ЄБРР), а з початку повномасштабної війни РФ проти України - EUR122 млн.

Завод у Рівненській області - один із найбільших інвестпроектів в Україні останніх років (понад EUR400 млн).

Загалом на підприємствах компанії в Україні створено понад 700 робочих місць.

Група Kronospan, створена в Австрії 1897 року. Нині - великий світовий виробник листових матеріалів із деревини. До її складу входить понад 40 виробничих підприємств у багатьох країнах.

Теги:   кредит Kronospan ЄІБ газова генерація Переглядів:   50

Читайте також:

14.10

Курси купівлі та продажу іноземної валюти за картковими операціями банків на 14 жовтня

14.10

Курси валют у банках Києва, Одеси, Львова та Харкова

14.10

Wells Fargo знизив чистий прибуток на 11%, виручку - на 2%