Мінагрополітики прогнозує експорт зерна на рівні 40 млн тонн у 2024-2025 роках

Агро 14.10.2024    16:03

Міністерство аграрної політики та продовольства оцінює експорт зерна у сезоні-2024-2025 на рівні 40 млн тонн, оскільки обсяг не є рекордним, а наявної інфраструктури буде достатньо для постачання агропродукції на зовнішні ринки, заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у ефірі єдиного національного телемарафону.

"Цього року врожай через складні кліматичні умови дещо менший, ніж попереднього року. Також цього року немає перехідних залишків із попереднього періоду. Тому експорт зернових оцінюється на рівні близько 40 млн тонн. Це не є значним і рекордним обсягом. Ми впевнені, що наявна інфраструктура, зокрема Дунайського регіону, сухопутних коридорів, залізничного та автомобільного транспорту та морського коридору (…) дозволять цей середній обсяг експортувати та вчасно доставити до країн, що її потребують", - сказав він.

Коментуючи підготовку польських фермерів до блокування українсько-польського кордону в районі пункту перепуску Медика, Висоцький підтвердив, що такі заяви звучали з польської сторони.

"Хочу наголосити, що триває робота на міждержавному рівні та на рівні асоціацій, щоб ці заяви не реалізувалися в будь-які конкретні дії. Ми показуємо цифри, що підтверджують, що впливу української продукції на польський ринок немає. Абсолютна більшість продукції, що переходить через сухопутний кордон , слідує транзитом і не залишається на польському ринку.

Перший заступник міністра агрополітики наголосив, що Україна не убачає підстав для блокування кордону та зробить усе можливе, щоб протестів польських фермерів не було.

Теги:   зерно прогноз експорт Мінагрополітики Переглядів:   51

Читайте також:

14.10

Україна експортувала понад 12 млн тонн зернових із початку сезону

14.10

Румунія розширила список ліцензованих продуктів з України на м'ясо птиці та яйця

14.10

ФАО допоможе Україні розвивати аграрну дипломатію - Коваль