Норвегія виділяє $90 млн на розвиток оборонної промисловості

Ринки 14.10.2024    10:32

Норвезький уряд повідомив у четвер, що виділить NOK967 млн ($90 млн) на нові заходи щодо збільшення виробничих потужностей норвезької оборонної промисловості, зокрема для задоволення потреб України.

"Фінансування буде спрямовано на підтримку малих і середніх норвезьких компаній, які здійснюють постачання українським військам, нової лінії з виробництва ракетних двигунів, розвиток виробництва гексаміну для вибухових речовин у Норвегії, техніко-економічне обґрунтування нового заводу з виробництва вибухових речовин", - повідомляється на сайті норвезького уряду в четвер.

В уряді зазначили, що поточні виробничі потужності недостатні для задоволення потреб самої Норвегії, України та їхніх союзників. Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам і міністр торгівлі та промисловості Норвегії Сесілія Мірсет оголосили в четвер про нову дорожню карту уряду щодо збільшення виробничих потужностей.

"Ситуація у сфері безпеки створила значну і гостру потребу в оборонній техніці в Україні, серед наших союзників і всередині країни. Дорожня карта - це комплексний план зі збільшення виробничих потужностей норвезької оборонної промисловості. За допомогою цього ми беремо на себе відповідальність за сприяння задоволенню потреб України, нашої країни та наших союзників", - сказав глава норвезького оборонного відомства.

"Україна залежить від доступу до систем ППО, ракет, артилерійських снарядів та інших оборонних матеріалів, щоб продовжувати свою боротьбу. І наша промисловість, і уряд зробили багато для збільшення виробництва в Норвегії, але це залишається складним і довгостроковим завданням для всіх наших союзників. За допомогою цієї дорожньої карти ми беремо на себе відповідальність за зміцнення і норвезького, і союзницького потенціалу для підтримки України в її опорі агресії", - додав Грам.

Зі свого боку міністр торгівлі та промисловості зазначила, що це перший випадок, коли норвезький уряд оголосив про стратегію зі збільшення виробничих потужностей оборонної промисловості. "Крім гарантування безпеки Норвегії, низка заходів допоможе створити нові робочі місця і справити прямий і позитивний вплив на оборонну промисловість та її субпідрядників у всій Норвегії", - зазначила Мірсет.

Зокрема, NOK342 млн передбачено для малих і середніх норвезьких підприємств, що постачають передові технології в Україну. "Норвезькі малі підприємства можуть подати заявку на фінансову підтримку для впровадження інноваційних продуктів, які, на їхню думку, можуть бути корисні українським силам, у промислове виробництво. Кілька компаній уже отримали підтримку програми. З розширенням масштабів стане можливим підтримати більше проєктів і промислово виробляти більше передових технологій", - ідеться в повідомленні.

Також програма передбачає підтримку нової лінії з виробництва ракетних двигунів Nammo, гексаміну для вибухових речовин, а також техніко-економічне обґрунтування для оцінки створення нового заводу з виробництва вибухових речовин із Chemring Nobel.

Теги:   Норвегія оборонна промисловість Переглядів:   66

Читайте також:

14.10

Ураган "Мілтон" завдав збитків на $50 млрд - Байден

13.10

Програма розвитку ООН запускає Школу універсального дизайну для інклюзивного відновлення України

13.10

У посольстві Норвегії в Україні з'явиться військовий аташе