Підвищення мінімальних цін на алкоголь позитивно позначиться на алкогольному ринку країни - голова «Укрсадвінпром»

Ринки 14.10.2024    20:20

Підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої на 50%, передбачене законопроектом №11416д про внесення низки змін до Податкового кодексу України, позитивно позначиться на алкогольному ринку країни, заявив у коментарі «Інтерфакс-Україна» голова правління громадського об'єднання «Укрсадвинпром» Володимир Печко.

Він нагадав, що мінімальні роздрібні ціни на вино-горілчані вироби не піднімали з 2018 року, до того ж їх регулює Кабінет Міністрів.

«Це призведе до підвищення податкових надходжень до держбюджету і вирішить питання з фальсифікованою продукцією», - запевнив голова галузевого об'єднання.

Печко звернув увагу на те, що зараз на прилавках магазинів присутнє дуже дешеве вино, яке має вкрай низьку якість.

«Подібний продукт коштує часом по 40-45 грн/л. І порівняйте цю ціну з соками, які суттєво дорожчі, - такого в принципі бути не може. Щоб дешево продавати, горе-виробники змушені підмішувати щось у свій продукт або розбавляти вино водою. Відповідно, запропоноване парламентом рішення «виб'є» з ринку недобросовісних виробників», - пояснив керівник “Укрсадвінпрому”.

Печко підтвердив, що внаслідок таких дій парламенту вино для кінцевого споживача подорожчає, зазначивши також, що цей процес щодо алкогольної продукції в країні почався вже давно. Зростання цін на вино-горілчану продукцію він пояснив подорожчанням газу, що спричинило підвищення цін на скляну тару.

Крім того, у сезоні-2024 подорожчали засоби захисту рослин, а ціна на виноград б'є рекорди, підскочивши майже вдвічі. «Якщо вино одночасно не подорожчало, то це має викликати у споживача запитання і має його турбувати. Підвищення мінімальної роздрібної ціни на 50% для алкогольної продукції - це дуже скромне подорожчання. Наразі мінімальна роздрібна ціна, яка оподатковується акцизним податком, становить 42 грн/л, тоді як мала б бути не менше 95 грн/л», - сказав Печко.

Голова «Укрсадвінпрому» порадив споживачам обирати на прилавках магазинів вино за ціною щонайменше 130, 150, 200 грн за пляшку, щоб не ризикувати здоров'ям і бути впевненим у якості продукту, який вони купують.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в цілому закон (№11416д) про внесення зміни до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування в умовах дії воєнного стану, який передбачає підвищення з 1 жовтня цього року військового збору (ВЗ) з 1,5% до 5%, податку на прибуток банків до 50% за 2024 рік. З інших нових норм - введення авансових внесків на прибуток АЗС, прив'язка ставки авансового внеску для пунктів обміну валюти до євро, збільшення мінімального податкового зобов'язання для сільгоспземель і збільшення ренти на видобуток щебеню, але водночас звільнення від оподаткування одержуваних громадянами коштів у межах національної програми кешбеку.

Джерело: https://interfax.com.ua/news/economic/1020444.html

Теги:   Печко Укрсадвінпром Переглядів:   56

Читайте також:

14.10

Влада Узбекистану розробляє новий генплану Ташкенту, місто буде розраховане мінімум на 7,5 мільйона людей

14.10

Китай збільшив експорт на 6,2%, імпорт - на 4,1%

14.10

Sotheby's продасть речі Майкла Джордана на понад $10 млн