Глобальний обсяг держборгу у 2024 році може перевищити $100 трлн

Ринки 15.10.2024    16:52

Глобальний обсяг держборгу 2024 року може перевищити $100 трлн (93% світового ВВП), йдеться в доповіді Fiscal Monitor, опублікованій Міжнародним валютним фондом (МВФ) у вівторок.

Як очікується, він продовжить зростати в середньостроковій перспективі і до 2030 року може піднятися до 100% ВВП.

При цьому в рамках найнесприятливішого сценарію світовий борг може виявитися майже на 20 відсоткових пунктів вищим, ніж передбачає базовий прогноз, і досягти 115% ВВП у 2026 році.

«Для стабілізації (або скорочення) боргу з високою ймовірністю потрібні набагато більш значні фіскальні коригування, ніж заплановано в даний час. Зараз слушний час для відновлення фіскальних буферів, і відтермінування обходиться дорого», - наголошується в повідомленні.

МВФ вважає, що держборг продовжить зростати в таких країнах, як США, Великобританія, Бразилія, Франція, Італія та ПАР.

«Хоча, за прогнозами, борг стабілізується або скоротиться приблизно у двох третинах країн, він залишиться значно вищим від рівнів, які прогнозували до пандемії», - ідеться у звіті. Причому на країни, в яких не очікується стабілізації, припадає понад половина світового боргу і близько двох третин світового ВВП.

Державні витрати на розв'язання проблем «зеленого переходу» в енергетиці, старіння населення і проблем безпеки, ймовірно, посилять фіскальний тиск найближчими роками, вважають експерти фонду.

«Урядам час навести лад, - заявила заступник директора з фіскальних питань МВФ Ера Дабла-Норріс. - Для всіх країн необхідний стратегічний поворот, щоб знизити боргові ризики».

Детальніше про державний борг і можливі країнові дефолти дивіться у відео на YouTube-каналі аналітичного центру Experts Club: https://youtu.be/gq7twYrWuqE?si=0WcmU20F95oeVKZp
 

Теги:   ввп Держборг Experts Club Переглядів:   68

Читайте також:

15.10

Міжнародне рейтингове агентство Fitch змінило прогноз рейтингу Франції на негативний

15.10

Ericsson повернувся до чистого прибутку, виручка перевершила прогнози

15.10

Ізраїль запросив у США передову систему протиракетної оборони